Austria nu s-a opus niciodată până acum aderării României la Spațiul Schengen. Veto-ul de acum trebuie pus pe seama alegerilor din această țară, a declarat, pentru Euronews, Marian Tutilescu, fostul șef al departamentului Schengen din Ministerul de Interne. Tema migrației este exploatată în acest context electoral, a subliniat fostul oficial, care a atras atenția asupra unui aspect important, legat de migranții din Grecia
„Austria este într-un context electoral, în primăvară vor avea loc alegeri și acesta este un prim motiv, pentru că Austria niciodată nu s-a opus. Prin intrarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen, controalele la frontierele internedintre Bulgaria și Grecia se vor ridica, ca de altfel și controalele la frontierele noastre cu Bulgaria și la frontierele României cu Ungaria. Aceasta ar însemna practic o cale liberă pentru numărul mare de migranți, dintotdeauna Grecia a fost o poartă de intrare pe Mediterana de Est și Marea Egee. Și există încă un depozit semnificativ de migranți în Grecia. Aceasta este una din principalele îngrijorări”, a explicat Marian Tutilescu.
Discuţia despre aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen nu este una politică, ci o chestiune de securitate, a declarat miercuri, la Viena, cancelarul austriac Karl Nehammer, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber.
"Nu cred că am fost auziţi corespunzător la Bruxelles, dar Austria a trebuit să facă faţă la peste o sută de mii de migranţi, dintre care 75.000 nu au fost înregistraţi niciodată. Prin urmare, avem oameni care trec graniţele cu miile. Nimeni nu ştie de unde vin, dacă sunt înarmaţi sau nu, dacă sunt traficanţi de droguri sau de fiinţe umane. Aşadar, este o problemă reală de securitate. Este exact motivul pentru care Austria are această viziune asupra Spaţiului Schengen", a spus Nehammer.