Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Calitatea apei din Sena, înaintea probelor de triatlon și înot maraton de la Jocurile Olimpice Paris 2024

Calitatea apei din Sena s-a îmbunătățit, dau asigurări autoritățile de la Paris, după ce, în weekend, un antrenament a fost anulat din cauza ploilor care au tulburat râul. Problema este una foarte serioasă, deoarece, săptămâna aceasta, vor începe competițiile de triatlon și înot maraton, în cadrul Jocurilor Olimpice.

Calitatea apei din Sena s-a îmbunătățit

Calitatea apei din Sena este strâns legată de vreme. Din fericire, săptămâna aceasta, prognoza nu mai arată ploi, iar oficialii de la Paris sunt optimiști că apa râului va fi bună pentru înot.

Benjamin Raigneau, șeful Departamentului de Curățenie și Apă al Parisului: "Datele arată că, de la începutul lunii iulie, 80% din timp, 80% din zile, Sena a fost bună pentru înot. Asta înseamnă că nivelul bacteriilor era atât de scăzut, încât era sub nivelul necesar pentru a fi bună pentru înot."

Înotul în Sena a fost interzis acum mai bine de un secol, în special din cauza calității apei. La Paris, apa de ploaie și apa uzată trec prin același sistem de canalizare, proiectat în secolul al XIX-lea, iar precipitațiile provoacă revărsarea canalizării. Astfel, în râu au ajuns 20 de milioane de metri cubi de apă reziduală.

Benjamin Raigneau, șeful Departamentului de Curățenie și Apă al orașului Paris: "Am reușit să reducem această sumă la două milioane de metri cubi în fiecare an. Și, odată cu Jocurile Olimpice, această mișcare a fost accelerată."

Andrei Nourescu, trimis special Euronews la Jocurile Olimpice: "Autoritățile au investit în ultimii ani, tocmai pentru a curăța Sena, peste 1,5 miliarde de Euro. În zilele care urmează, în Sena ar trebui să înoate atât sportivi de la triatlon, cât și cei de la maratonul olimpic."

Printre măsurile luate pentru îmbunătățirea calității apei s-au numărat construirea unui bazin uriaș pentru captarea excesului de apă pluvială și împiedicarea celei reziduale să curgă în râu, renovarea infrastructurii de canalizare și modernizarea stațiilor de epurare a apelor uzate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE