Israelul a lovit mai multe ținte din Siria, drept „măsuri” necesare, iar ministrul de Externe Gideon Saar spune că unele dintre atacuri au fost menite să distrugă „arme chimice”.
„Cei care controlează Damascul acum sunt animaţi de o ideologie extremă a islamului radical şi de aceea am atacat sisteme de arme strategice. De exemplu, resturile armelor chimice sau rachete cu rază lungă de acţiune, pentru ca acestea să nu ajungă în mâinile extremiştilor. (...) Singurul lucru care ne interesează este securitatea Israelului şi a cetăţenilor săi”, a spus Gideon Saar, potrivit AP.
Declarația sa a fost confirmată și de postul de televiziune israelian Keshet 12, care a spus că armata IDF „a țitit un depozit sirian de arme chimice”.
Israelul a lovit depozite cu arme chimice din Siria
Organizația mondială de supraveghere a armelor chimice a declarat că a reamintit Siriei obligațiile de a respecta regulile de salvgardare a anumitor substanțe chimice toxice după ce rebelii au intrat în capitala Damasc și au răsturnat regimul președintelui sirian Bashar Assad.
Regimul lui Assad a negat folosirea armelor chimice, dar OIAC a găsit dovezi care indică utilizarea lor repetată de către Siria, în războiul civil din țară.
Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice a declarat că „monitorizează îndeaproape evoluțiile recente din Siria, cu o atenție deosebită asupra stării siturilor legate de arme chimice și a altor locații de interes”.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra, spune că mai multe atacuri au avut loc duminică noaptea, asupra pozițiilor militare din mai multe zone. Atacurile israeliene vin în contextul în care regimul dictatorului Bashar Al-Assad a căzut. Unele surse spun că el a reușit să fugă în Rusia, vechiul său aliat.
Atacurile israeliene vin la scurt timp după ce rebelii islamiști au reușit să preia puterea la Damasc, după o ofensivă pusă la punct în câteva zile și care a început pe 27 noiembrie.
Bashar Al-Assad preluase puterea în anul 2000, de la tatăl său, Hafez, care conducea Siria din 1971. Astfel, regimul Al-Assad dura de 53 de ani. Bashar Al-Assad a ajuns în Rusia, iar Kremlinul a declarat că i-a acordat azil politic, după o decizie luată de președintele Vladimir Putin.