Se împlinesc trei ani de la Brexit, moment dorit de mare parte dintre britanici, cu consecințe nefaste pentru economia din Regatul Unit. 45% dintre locuitori cred că după Brexit le merge mai rău decât se așteptau, spune un sondaj realizat de Ipsos.
Tot mai puțini lucrători din Uniunea Europeană au ajuns în Regat
Odată cu modificarea legilor privind accesul pe piața muncii, tot mai puțini lucrători din Uniunea Europeană au ajuns în Regat. Cele mai afectate domenii au fost transporturile, comerțul și industria ospitalității. Pe de altă parte, politicienii din Londra spun că nu mai există cale de întoarcere și că țara ar trebui să-și urmeze drumul.
Ieșirea țării lor din Uniunea Europeană a fost întâmpinată atât cu proteste, cât și cu bucurie de către britanici. Mulți nu intuiau atunci ce probleme va genera ruptura de blocul comunitar. Unii economiști spun că Brexitul a afectat puternic economia britanică și a dus la o reducere a comerțului. Actualul premier de la Londra, Rishi Sunak, care acum trei ani conducea finanțele Marii Britanii, considera că tratatele încheiate cu Bruxellesul vor fi benefice.
Rishi Sunak, ministrul britanic de Finanțe: „Cei care erau îngrijorați de implicațiile economice ale părăsirii UE ar trebui să fie extrem de siguri de natura cuprinzătoare a acestui acord de liber schimb, care asigură accesul fără contingente pentru întreprinderile britanice pe piața europeană, asigură un parteneriat economic strâns și protejează în mod crucial locurile de muncă britanice.”
Premierul britanic consideră că „Brexitul a oferit Regatului o oportunitate imensă”
Și acum consideră că Brexitul a oferit Regatului o „oportunitate imensă”, părere împărtășită și de actualul ministrul britanic de Finanțe.
Jeremy Hunt, ministrul britanic de Finanțe: „Brexit este o oportunitate nu doar de a schimba reglementările, ci și de a lucra cu experiența noastră și cu autorități de reglementare eficiente și independente, pentru a crea un mediu economic mai favorabil inovării și mai orientat spre creștere.”
FMI: Marea Britanie va fi singurul stat din G7 care va înregistra o contracție economică
Însă cel mai recent raport al FMI privind evoluția economiei mondial în 2023 arată că Marea Britanie va fi singurul stat din G7 care va înregistra o contracție economică, iar într-un editorial publicat de The Guardian, jurnalistul britanic Andrew Rawnsley vorbește despre un bilanț negru al ultimilor trei ani. Potrivit lui, mai toate promisiunile promotorilor Brexit nu s-au adeverit. Economia este în scădere, controlul migrației nu s-a îmbunătățit, iar comerțul nu pare să-și revină.