Adeverință medicală pentru botez. Așa sună noua cerință a părinților pentru medicii pediatri. Sandra Alexiu, președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov susține că a primit o solicitare pentru eliberarea unei adeverințe care să ateste că un bebeluș este sănătos și că ar putea fi botezat.
Medicului i s-a spus că aceasta este legea patriarhiei, cu toate că această lege ar ignora complet Regulamentul privind Protecția Datelor. Doctorița Alexiu a criticat inițiativa. Spune că sporește birocrația și pune toată responsabilitatea siguranței bebelușilor în grija medicilor.
Sandra Alexiu, președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov: ”Am primit o solicitare de la mama unui copilaș care dorește să îl boteze. Vrea să-i facă o programare la botez și i-a solicitat părintele o adeverință de la medicul de familie cum că acest copil este apt de botez. Eu am corespondat cu pacienta și am rugat-o să îmi trimită baza legală în urma căreia mi se solicită o astfel de adeverință, pentru că nu am eliberat niciodată până acum. Mama mi-a trimis o conversație pe care a avut-o cu preotul și două documente.
Am constatat cu această ocazie că nu este un document publicat în Monitorul Oficial, ci că mai degrabă este un protocol intern al bisericii și am spus că eu nu eliberez o adeverință de acest gen și că nici măcar nu e menționat acolo că e nevoie de o adeverință. Este probabil un document cu care părintele dorește să se acopere dacă există vreun accident în timpul botezului. În document se menționează că e mai degrabă o ședință de consiliere sau părintele trebuie să stea de vorbă cu aparținătorii copilului și să recomande să facă să fie văzut înainte de botez de un pediatru. Am refuzat să-i dau această adeverință. Preotul i-a recomandat să se mute la alt medic de familie care să elibereze această adeverință.”
Reacția BOR
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a reacționat în acest caz.
Vasile Bănescu a declarat, într-o postare pe Facebook că: ”nu există, nici nu ar putea exista, desigur, pentru medici, o asemenea obligație”. Cu toate acestea reprezentantul Bisericii a subliniat că: ”înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de se întâlni cu părinții și nașii copilului, întâlnire în cadrul căreia aceștia, după consultarea anterioară cu medicul pediatru, să prezinte în mod onest preotului starea reală de sănătate a copilului”.
Totul pentru evitarea unei tragedii similare celei din ianuarie 2021. Atunci, un bebeluș a murit după botez din cauza pneumoniei.