Patriarhia Română și arhiepiscopiile din țară se pregătesc pentru Bobotează, sărbătorită în fiecare an pe 6 ianuarie. Credincioșii care participă la slujbele ținute de preoți vor putea lua de la biserică apă sfințită.
În toate orașele din țară, bisericile vor ține slujbele de Bobotează, iar în unele locuri se va păstra tradiția recuperării crucii sfințite din apă.
Pe 6 ianuarie este sărbătorit și Ajunul Crăciunului pe rit vechi.
Tradiții de Bobotează
Boboteaza se sărbătorește în fiecare an la 6 ianuarie. Credincioșii își amintesc, astfel, de botezul Mântuitorului Iisus Hristos în râul Iordan. O tradiție deBobotează este aceea a sfințirii tututor apelor, care sunt considerate binecuvântate, explică basilica.ro.
La sate, în prima săptămână după sărbătoare, creștinii nu obișnuiesc să spele cu apa din râuri, pe care o consideră sfințită.
Între riturile de cinstire a sfințirii apei, datina cea mai importantă este Sfințirea cea Mare a Apei (Agheasma Mare), săvârșită de preoți în biserică, lângă o fântână sau o apă curgătoare.
Apa sfinţită - Agheasma Mare - se gustă dimineaţa, apoi se ia anafura, timp de opt zile, până pe 14 ianuarie, când e sărbătorită Odovania praznicului Botezului Domnului, şi se încheie prăznuirea liturgică, a explicat directorul de comunicare al Arhiepicopiei Iașilor.
Patriarhia Română, slujbă de Bobotează
Patriarhia Română va săvârși, vineri, în intervalul 9:30 - 11:30, Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală. Începând cu ora 12:00, în pridvorul Reşedinţei Patriarhale, va fi săvârșită de către trei ierarhi Slujba Sfințirii Mari a apei (Agheasma Mare), iar apoi credincioșii prezenți la slujbă vor fi binecuvântați prin stropire cu această Agheasmă, transmite biroul de presă al Patriarhiei Române.
Începând cu ora 7:00 dimineața, la Baldachinul Sfinților de lângă Catedrala Patriarhală, vor fi oferite credincioșilor prezenți câte o sticlă de 2 litri cu Agheasmă Mare şi un pachet cu anafură.
Constanța: 15.000 de sticle cu apă sfințită vor fi pregătite de Arhiepiscopia Tomisului
Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte pentru Bobotează 150.000 de sticle cu agheasmă ce vor fi distribuite credincioşilor, etichetarea acestora fiind făcută de voluntari, a declarat, marţi, IPS Teodosie.
„Aici (la Palatul Arhiepiscopal - n.r.) se etichetează cele 150.000 de sticle care se vor umple poimâine, pe data de 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei. Este o osteneală plăcută pe care credincioşii noştri o pregătesc cu multă dragoste şi cu multă bucurie", a spus arhiepiscopul Tomisului, într-o conferinţă de presă, potrivit Agepres.
Apa va fi sfinţită în faţa Catedralei Arhiepiscopale, unde sunt pregătite zeci de butoaie.
Pe 6 ianuarie, procesiunea religioasă se va desfăşura, ca de obicei, cu care trase de boi şi măgari, şi se va merge în Portul Tomis.
De asemenea, în apa mării vor fi aruncate trei cruci, pentru ca cei care își doresc, să sară în apă pentru a le recupera.
Iași: Slujba de Bobotează, oficiată în două locații din incinta Ansamblului Metropolitan
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor au informat că slujba liturgică din ziua prăznuirii Botezului Domnului (Boboteaza) va fi oficiată vineri în două locaţii din incinta Ansamblului Mitropolitan, la altare diferite, cu începere de la ore diferite.
Directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor, Lucian Apopei, a declarat că vineri de la ora 6.30 va fi oficiată Slujba Liturghiei în incinta "Eclesia" din Muzeul Mitropolitan, iar în Catedrala Mitropolitană de la ora 9.00 va fi oficiată Sfânta Liturghie Arhierească.
Potrivit sursei citate, în jurul orei 11.00, pe esplanada din faţa intrării în lăcaşul de cult, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei va oficia sfinţirea cea mare a apei (Agheasma Mare).
Pentru sărbătoarea Bobotezei din acest an, au fost pregătite la Catedrală 10 vase cu apă, a câte 1.000 de litri fiecare. Totodată, vor exista şi 5.000 de sticle de câte 0,5 l fiecare pentru a fi oferite credincioşilor de către voluntarii Sfintei Cuvioase Parascheva.
Sibiu: Peste 10.000 de litri de apă sfințită, pregătite pentru Bobotează
Mitropolia Ardealului a pregătit şi în acest an peste 10.000 de litri de apă, în mare parte îmbuteliată în sticle de plastic, pentru credincioşii care vor participa vineri, la procesiunea de sfinţire care va avea loc în Piaţa Mare din centrul municipiului Sibiu.
La slujba de sfinţire a apei va participa un sobor de preoţi, în frunte cu mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza. În fiecare an, de Bobotează, mitropolitul Ardealului i-a îndemnat pe credincioşi să se bucure de apa sfinţită, dar să nu se înghesuie pentru a lua din aceasta.
Brăilă: Șapte persoane s-au înscris pentru a recupera crucea din apă
Şapte persoane s-au înscris, anul acesta, în cursa pentru recuperarea crucii de Bobotează, ei urmând să se arunce în Dunăre pentru a aduce la mal Sfântul Odor ce va fi aruncat în apă de arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun.
„Anul acesta, în cursă s-au înscris şapte persoane care au îndeplinit condiţiile prevăzute de regulamentul competiţiei, respectiv să aibă analizele la zi, să nu sufere de afecţiuni cardiace şi să ataşeze la cerere rezultatul analizei EKG, eliberat de către medicul specialist. Cel mai tânăr are 26 de ani, iar cel mai în vârstă 47 de ani", a declarat directorul Direcţiei de Cultură din cadrul Primăriei Brăila, Camelia Chiriac, potrivit Agerpres.
Programul prevede ca vineri, 6 ianuarie, de la ora 8,00, la Catedrala „Naşterea Domnului" din Bariera Călăraşilor să aibă loc Sfânta Liturghie oficiată de ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, concomitent desfăşurându-se slujbe religioase şi sfinţiri ale Agheasmei Mari în toate lăcaşurile de cult ortodoxe din judeţele Brăila şi Galaţi.
De la ora 10,30 se va porni într-o procesiune religioasă către Faleza Dunării, cu icoana Bobotezei în faţă, până în dreptul scenei de pe Faleza Dunării, unde va fi oficiată Slujba de sfinţire a Apei Celei Mari, de către ÎPS Casian al Dunării de Jos, apoi va urma ceremonia mult aşteptată de lansare şi prindere a Crucii din apele Dunării.
Anul acesta au fost pregătite 40.000 de sticle de 1 litru cu agheasmă, 10.000 urmând să fie împărţite credincioşilor pe Faleza Dunării şi 30.000 de litri în bisericile din judeţ.
Buzău: Slujba de Bobotează, la momumentul Sfântului Sava
Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei organizează vineri, 6 ianuarie, tradiţionala procesiune de Bobotează şi de sfinţire a apelor Râului Buzău.
Potrivit organizatorilor, alaiul va porni din faţa Catedralei „Sfântul Sava" din municipiul Buzău, iar slujba de sfinţire a apei va avea loc de la ora 12,30 pe esplanada unde se află monumentul ridicat în cinstea Sfântului Sava de la Buzău.
„Invităm credincioşii să participe la Sărbătoarea Buzăului. Este vorba despre procesiunea de Bobotează, care are loc cu binecuvântarea ÎPS Ciprian, arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, care va avea loc, conform tradiţiei, pe 6 decembrie. Procesiunea va porni din faţa Catedralei Sfântul Sava, la ora 11.30, iar slujba de sfinţire a apei va avea loc pe esplanada unde se află monumentul înălţat în cinstea Sfântului Sava de la Buzău. De la Catedrala "Sf. Sava" se va porni către Catedrala Înălţarea Domnului şi apoi se va pleca către apa Buzăului", se arată într-un comunicat de presă citat de Agerpres.
Surse: Agerpres, basilica.ro