Facturile tot mai mari la curent electric și gaze naturale au dominat agenda coaliției PNL – PSD - UDMR în primul an la guvernare. Ultimul an a fost marcat o luptă continuă între liberali și social-democrați pentru fiecare decizie. Guvernul a venit totuși cu o serie de măsuri sociale pentru populația vulnerabilă, dar au rămas și restanțe.
Plafonarea prețului lemnului fără să ofere compensații pentru cei care îl vând a fost o greșeala, a admis chiar premierul Nicolae Ciucă. În mediul rural, 85% din gospodării sunt complet dependente de încălzirea pe lemne, iar acum în plin sezon rece plafonarea a dus la penurie. Coaliția a promis o rezolvare, pe care încă o așteaptă cele 3 milioane de gospodării din România care folosesc sobe pentru încălzire.
Chiar și cu această restanță, cu prilejul unui an la guvernare, premierul susține că actuala coaliție a oferit României stabilitate.
Majorarea pensiilor
Unul dintre cele mai dezbătute subiecte ale coaliției a fost majorarea pensiilor, obiectiv care era restant încă de anul trecut. După războiul declarațiilor publice în care atât PNL, cât și PSD au avansat propriile procente de creștere, coaliția a ieși public cu varianta finală: pensionarii vor primi 12,5 % în plus în fiecare lună. În decursului anului, au mai fost luate măsuri sociale atât pentru populația vulnerabilă, cât și pentru restul categoriilor.
Radu Oprea: „Ne uităm la un an în care am avut creștere economică. Un an în care am venit cu măsuri de sprijin pentru cetățeni. Știți foarte bine, creșterea de pensii cu 10% și toate măsurile sociale luate pentru a trece această perioadă dificilă împreună. Atât cei cu venituri mici, cât și IMM-urile din România”.
În urmă cu un an, guvernul Ciucă obținea votul de învestire cu o majoritate covârșitoare în Parlament, ceea ce nu s-a tradus într-o colaborare lină a partidelor din Coaliție.
Adrian Zabava, consultant politic: „Principala slăbiciune a actualei guvernări vine din același lucru care a dat stabilitate și anume faptul că este formată din doi actori politici care până deunăzi erau adversari. Toate aceste frecușuri politice s-au transformat într-un continuu conflict între PSD și PNL pe seama guvernării. Ambele partide au încercat să își pună bețe în roate, să îl arate cu degetul pe celălalt partener atunci când ceva nu s-a întâmplat. Asta nu poate decât să dea naștere la o oarecare instabilitate politică”.
Reforma pensiilor speciale
Opoziția reclamă că sunt și alte reforme care bat pasul pe loc, cum ar fi cea a pensiilor speciale. Cabinetul Ciucă trebuie să tranșeze această problemă în decembrie pentru a primi la timp banii europeni, iar până acum nici măcar oi singură variantă nu a fost prezentată public. Principalele obiecții ale opoziției vin din felul în care e gestionat Planul Național de Redresare și Reziliență.
Ionuț Moșteanu: „Nu se muncește spre deloc în ministerele de la sănătate, infrastructură, în care ar trebui să atragă bani din acest PNRR. PNL a arătat, de fapt, ceea ce este, un PSD galben”.
Potrivit acordului politic semnat la formarea coaliției, Nicolae Ciucă ar trebui să părăsească funcția de la Palatul Victoria peste 6 luni, pentru a fi înlocuit de un reprezentant PSD.