Ministrul Muncii anunță că s-a înțeles cu sindicatele și patronatele să crească salariul minim pe economie la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023, iar 200 de lei din majorare să fie neimpozitați. Sindicatele nu susțin, însă, această variantă și argumentează că soluția va produce o serie de anomalii. Spre exemplu, banii neimpozitați nu vor fi luați în considerare la pensie. Negocierile vor continua la începutul săptămânii viitoare.
Președintele CNS „Cartel ALFA”, Bogdan Hossu a vorbit la Euronews România pe marginea acestui subiect. În viziunea acestuia, neimpozitarea celor 200 de lei și scutirea integrală de la contribuția de asigurări sociale creează o problemă gravă.
„Problema de fond e legată de faptul că ceea ce se încearcă la ora actuală cu acei 200 de lei care să fie scutiți integral de contribuția de asigurări sociale și de impozitare e de fapt un abuz în funcție. Asta pentru că practic prejudiciază pe de o parte fondul de pensie, prejudiciază persoana respectivă asupra drepturilor sale, prejudiciază pensionarii care se află în pensie pentru că la fondul de pensii pe un an de zile înseamnă peste 1,2 miliarde de lei mai puțin. În plus, guvernul are deja probleme pe acest fond, iar să îi mai scazi resursele finaciare înseamnă de fapt o totală lipsă de responsabilitate.
Noi am spus că în principiu suntem de acord cu 3000 de lei, dar nu suntem de acord cu propunerea legată de acei 200 de lei. Dacă vorbeam doar despre o reducere aplicată numai impozitului, evident nu mai era afectat nici fondul de pensie, nici fondul de sănătate și din acest punct de vedere era totul în regulă.
Faptul că se dorește și scutirea de contribuția de asigurări sociale creează o discriminare între persoanele care vor fi plătite cu un asemenea tip de mecanism și alte persoane care nu vor beneficia de acest lucru. Mai mult, va genera o dereglementare a politicii salariale legată de responsabilitate și competență pentru lucrători”, a spus Bogdan Hossu, la Euronews România.