Demisia președintelui Klaus Iohannis îi asigură acestuia o rentă viageră de câteva mii de euro, la pachet cu alte beneficii, printre care și controversata locuință de protocol.
Ilie Bolojan are la rândul său, o serie de facilități care vin cu noua funcție și care pot fi păstrate și după finalizarea interimatului.
Ca fost președinte al României, Klaus Iohannis va beneficia de o serie de privilegii menite să-i asigure un statut special după încheierea mandatului. Aceste drepturi, garantate de lege, includ sprijin financiar, protecție și acces la anumite resurse ale statului, reflectând continuitatea rolului său în spațiul public.
Ce beneficii are Klaus Iohannis ca fost șef de stat
- rentă viageră - o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu; - 11.625 de lei
- cumul cu alte venituri - pensie ca fost cadru didactic - 8.500 de lei
- folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru organizarea cabinetului de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, ambele atribuite cu destinaţia de reşedinţă; - Klaus Iohannis va primi un apartament într-o vilă de protocol, la Vila Lac 2. Săptămâna viitoare se adoptă HG în guvern. Va îndeplini toate condițiile prevăzute în lege.
- pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi
- control medical complet anual
Cu ce beneficii va rămâne Ilie Bolojan ca președinte interimar al României
Locțiitorul acestuia pentru 100 de zile, Ilie Bolojan va beneficia de indemnizația de președinte de peste 15.500 de lei, iar dacă după finalizarea mandatului interimar optează pentru păstrarea beneficiilor existente pentru fostul șef de stat, Bolojan poate beneficia de:
- folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru organizarea cabinetului de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, ambele atribuite cu destinaţia de reşedinţă;
- control medical complet anual
- pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare
În ce condiții își pierde un fost președinte drepturile
- Demiterea prin referendum: Conform articolului 95 din Constituția României, președintele poate fi suspendat din funcție de Parlament în cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției. Dacă suspendarea este urmată de un referendum validat care confirmă demiterea, fostul președinte pierde toate drepturile și privilegiile aferente funcției.
- Colaborarea cu fosta Securitate: O lege adoptată în 2021 prevede că foștii președinți care au fost colaboratori ai Securității își pierd drepturile și privilegiile post-mandat.
- Săvârșirea unei infracțiuni: foştii preşedinţi îşi pierd drepturile acordate în cazul săvârşirii unei infracţiuni, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare la o pedeapsă privativă de libertate