Milioane de oameni din toată lumea vizitează anual Barcelona: în 2019, înainte de pandemie - opt milioane și jumătate . Numărul ridicat al turiștilor pune probleme infrastructurii și serviciilor municipale, fără a mai socoti poluarea suplimentară.
Autoritățile caută acum un model pe care să îl urmeze în deceniile următoare, fără a scădea veniturile din turism.
Timp de doi ani, pe timpul pandemiei, Barcelona a fost un oraș destul de liniștit. Situația s-a schimbat după ridicarea restricțiilor. Pentru proprietarii de afaceri, revenirea turiștilor înseamnă începutul unui lung proces de redresare financiară. Autoritățile, care se bucură de suplimentarea încasărilor, sunt însă preocupate de viitor.
Cei mai mulți turiști vin din Italia, Franța și Marea Britanie
Zboruruile low cost au facilitat turismul de proximitate, după pandemie: „Este evident că sectorul turismului a fost reactivat. A revenit la normal într-o oarecare măsură. Dar cu unele elemente diferențiate. Există mai mult turism de proximitate. Oamenii vor să se plimbe, să călătorească.
Călătoriile pe distanțe lungi au scăzut foarte mult din cauza prețurilor ridicate. Deci, vorbim mai mult despre turismul de proximitate. Din punct de vedere istoric, am înțeles proximitatea ca fiind turiști care vin din Spania. Dar în zilele noastre, proximitatea înseamnă turism din restul Europei. Așa cum sunt italienii, francezii sau britanicii”, a explicat Xavier Mercé consilier pentru turism, Barcelona.
După succesul Jocurilor Olimpice de vară din 1992, capitala Cataloniei a devenit una dintre destinațiile turistice de top ale Europei. Barcelona este un oraș cu 1,6 milioane de locuitori, dar a înregistrat 8,5 milioane de vizitatori numai în 2019.
Cea mai mare parte a activității turistice se desfășoară în zonele centrale, inclusiv pe malul mării, celebrul Las Ramblas și în zonele din jurul clădirilor și parcurilor proiectate de celebrul arhitect al orașului, Antoni Gaudi.