Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Băncile de căldură”, refugiul pentru britanicii care nu-și permit să plătească facturile la iarnă. De ce este văzută soluția cu reticență

„Băncile de căldură” sunt înființate ca refugii pentru persoanele din Marea Britanie care se confruntă cu facturi de energie neplătite în această iarnă. Facturile la energie din Marea Britanie vor fi cu 97% mai mari în octombrie decât erau înainte de aprilie, după creșteri fără precedent ale plafonului de preț. Înainte de venirea la putere a noului prim-ministru, Liz Truss, britanicii erau pe cale să cheltuiască aproximativ 4.200 de euro pe energie pe an.

Deși facturile au fost înghețate acum la 2.890 de euro, acest lucru nu este suficient pentru aproape 7 milioane de gospodării care se află în situația de sărăcie energetică. Este o problemă care pune în pericol viața celor care se află la capătul cel mai acut; potrivit organizației caritabile National Energy Action, aproximativ 10 000 de persoane mor în fiecare an din cauza faptului că trăiesc într-o casă rece.

În contextul în care iarna aceasta se anunță mai sumbră ca niciodată, pe fondul crizei energetice și al crizei mai largi a costului vieții, consiliile și organizațiile caritabile discută de luni de zile despre cum să țină oamenii la căldură.

Detaliile sunt în curs de elaborare în întreaga țară. Dar consiliile locale, organizațiile de caritate, muzeele, bibliotecile și serviciile NHS se oferă să îi găzduiască pe cei care au nevoie. Ideea de bază este de a oferi un loc sigur și călduros unde oamenii care nu își permit să își încălzească locuințele să vină și să își petreacă timpul. Unele locuri pot oferi mâncare, băuturi, puncte de încărcare electrică și un centru de socializare.

„Băncile de căldură” sunt înființate de localnici și autoritățile locale

De asemenea, rețelele de socializare sunt folosite pentru a răspândi vestea în rândul celor interesați să ajute. O femeie face campanie în cadrul unei mici organizații caritabile pentru a asigura un adăpost cald în fiecare cartier în această iarnă, invitând oamenii să ofere camerele lor de zi celor care vor avea probleme să se încălzească.

„Sunt atât de îngrijorată pentru cei vulnerabili încât am decis să încep să organizez #WarmHomesUk în cartiere, unde cei vulnerabili pot merge pentru o ceașcă de ceai cald și un adăpost cald de urgență”, a scris ea pe Twitter.

Alături de Aberdeen, Birmingham și Dundee, Consiliul Local din Bristol este una dintre autoritățile locale care au promis că vor înființa o bancă caldă.

„Colaborăm cu organizațiile comunitare din oraș pentru a deschide o rețea de spații primitoare pentru ca locuitorii să aibă acces la căldură, interacțiune socială și consiliere pe parcursul toamnei și iernii. Serviciile, care vor varia în fiecare spațiu primitor, ar putea include accesul la reîncărcarea dispozitivelor electronice, utilizarea Wi-Fi sau a computerelor și furnizarea de alimente”, a declarat un purtător de cuvânt al consiliului.

Până în prezent, majoritatea „băncilor de căldură” plănuiesc să își deschidă porțile începând cu luna octombrie, când temperaturile încep să scadă semnificativ, iar facturile cresc cu încă o treime.

Părerile despre „băncile de căldură” sunt împărțite

„Dependența excesivă a națiunii de băncile de alimente ar trebui să servească drept avertisment pentru viitor că nu putem să normalizăm <băncile de căldură> ca parte a vieții noastre. În timp ce avem nevoie de sprijin financiar de urgență pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili să se încălzească în această iarnă, avem nevoie, de asemenea, ca guvernul să investească în soluții pe termen lung pentru combaterea sărăciei de combustibil”, a declarat pentru Euronews Green Simon Francis,

Faptul că astfel de spații ar putea fi totuși necesare îi stimulează, de asemenea, pe britanici să militeze împotriva facturilor de energie nefezabile. Vorbind pentru Euronews Green în august, Lewis Ford, un organizator al campaniei Don't Pay din Hull, a numit „băncile de căldură” „o idee absolut absurdă”.

„Avem deja cea mai mare utilizare a băncilor de alimente din Europa. Suntem una dintre cele mai bogate națiuni. Așa că nu este vorba că nu există bani, ci de faptul că banii sunt ținuți într-un singur spațiu”, susține Lewis Ford.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE