Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cinci miliarde de euro de la Comisia Europeană pentru proiecte care iau în calcul hidrogenul

Comisia Europeană a aprobat miercuri finanțări publice de până la 5,2 miliarde de euro pentru proiecte în domeniul hidrogenului. Decizia Executivului european ar putea iniția investiții de alte șapte miliarde de euro în sectorul privat.

În baza normelor europene privind ajutoarele de stat, Comisia Europeană a anunțat susținerea proiectului „IPCEI Hy2Use”, pentru a sprijini cercetarea, inovarea și construcția infrastructurii cu hidrogen. Proiectul a fost pregătit de 13 state europene; Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania și Suedia, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

În proiectul IPCEI Hy2Use vor fi implicate 29 de companii care vor participa la 35 de proiecte. Prin acest demers, Comisia Europeană va sprijini construcția de ”sisteme de electroliză la scară largă şi infrastructură de transport, pentru producţia, stocarea şi transportul hidrogenului regenerabil şi cu emisii scăzute de carbon”. De asemenea, este încurajată dezvoltarea ”tehnologiilor inovatoare şi mai durabile pentru integrarea hidrogenului în procesele industriale din mai multe sectoare” precum sticla, cimentul şi oţelul.

”Este anticipează ca IPCEI să stimuleze furnizarea de hidrogen din surse regenerabile şi cu emisii scăzute de carbon, fiind astfel redusă dependența de furnizarea de gaze naturale

Mai multe proiecte ar urma să fie implementate în viitorul apropiat, cele ce vizează electroliză la scară largă putând fi operaționale până în 2024-2026 ”, au precizat reprezentanții Comisiei Europene.

Hidrogenul poate fi folosit în mai multe industrii, putând fi produs în mai multe moduri. Una dintre acestea este electroliza, cu ajutorul unui curent electric ce împarte apa în oxigen și hidrogen.

„Hidrogenul poate produce schimbări în Europa. Este esențial să ne diversificăm sursele de energie și să ne ajutăm să ne reducem dependența de gazul rusesc. Trebuie să extindem această piață de nișă. De aceea creăm o Bancă de Hidrogen. De asemenea, ne vom spori participarea financiară la proiecte importante de interes european comun. Acest lucru va contribui la facilitarea inovării revoluționare și a efectelor de propagare pozitive pentru întreaga economie a UE și va contribui la stimularea economiei viitorului”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Comisia Europeană vrea ca până în 2030 să fie instalate în UE 40 gigawați de sisteme de electroliză cu hidrogen regenerabil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE