Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atacul asupra lui Robert Fico a divizat Slovacia. Campania pentru europarlamentare a fost oprită după tentativa de asasinat a premierului

Tentativa de asasinare a premierului Robert Fico a divizat societatea slovacă, spun analiștii. După ce Fico a fost împușcat și rănit grav în timpul unui eveniment politic, partidul său a acuzat opoziția că încearcă să inflameze și mai mult spiritele. E important să menționăm că Slovacia se pregătește pentru alegerile europarlamentare, iar în aprilie, a trecut printr-un scrutin prezidențial în care lupta s-a dat între un candidat pro-occidental și unul pro-rus. 

Atacul împotriva lui  Robert Fico nu poate decât să divizeze și mai mult taberele politice, avertizează membrii partidelor și analiștii din Slovacia. Există voci care susțin că premierul a fost victimă populismului promovat de partidul său. 

Lucia Štasselová, consilier local: ”Totul s-a întâmplat pentru că discursul de ură este foarte prezent în spațiul public, iar liderii din țara noastră nu fac nimic pentru a combate acest fenomen.” 

Pe de altă parte, liderul unui partid de opoziție din Slovacia consideră că este important ca situația tensionată să nu escaladeze. 

Gábor Grendel, reprezentant al partidului de opoziție NOVA: ”Ambele tabere politice trebuie să se gândească la măsurile pe care ar trebui să le ia pentru a calma tensiunile și nu pentru a le inflama.” 

Președintele ales al Slovaciei, dar și cel în exercițiu, au organizat o conferință de presă comună în care au cerut partidelor să-și suspende campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 8 iunie. 

Szabolcs Mózes, liderul Alianței Maghiare din Slovacia: ”Gestul șefilor de stat, cel care și-a încheiat mandatul și cel care a venit la putere, a arătat mult bun simț. Președintele ales și cel în exercițiu au vorbit împreună despre faptul că spiritele nu trebuie inflamate.” 

Mesajele transmise de liderii partidelor nu vor calma însă spiritele, cred jurnaliștii din Slovacia. Aceștia spun că societatea slovacă a oscilat întotdeauna între est și vest. Și la alegerile prezidențiale din aprilie, lupta s-a dat între un candidat pro-occidental și unul pro-rus. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE