Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul își mută atenția asupra militanților Hamas din Liban. Ce capcane se ascund în spatele campaniei de asasinate

În ultima vreme Israelul și-a intensificat campania de asasinate îndreptată împotriva militanților Hamas din Liban. Asta în timp ce au loc periodic schimburi de focuri între forțele militare ale Israelului și Hezbollah, de-a lungul graniței dintre Liban și Israel.

Un astfel de atac organizat în luna ianuarie, în suburbiile Beirutului a dus la moarea lui Saleh Arouri, o figură politică de rang înalt din cadrul Hamas.

„Toate facțiunile palestiniene din Liban ar trebui să fie conștiente de faptul că, în orice moment, oricine poate fi asasinat”, a declarat Ayman Shanaa, șeful politic adjunct al Hamas în Liban, pentru The Washington Post.

IDF afirmă că vizează persoane implicate planificarea atacurilor asupra Israelului, fie în colaborare cu Hezbollah, fie independent.

Hamas în Liban

Hamas și Hezbollah împărtășesc un inamic comun - Israel – dar și un sponsor comun - Iran. Totuși, rădăcinile lor ideologice sunt diferite - Hamas este un grup militant sunnit, iar Hezbollah este șiit.

Hamas a menținut o prezență în Liban încă din anii ‘90, cea mai mare parte limitată la taberele de refugiați palestinieni din țară - cartiere urbane dense și întinse, unde forțele de securitate libaneze sunt rareori văzute. Agenții oferă sprijin logistic militanților din Cisiordania și Gaza și lansează ocazional atacuri transfrontaliere împotriva Israelului, deși nu la aceeași scară ca Hezbollah, care a avut schimburi de focuri aproape zilnice cu IDF timp de aproape 11 luni.

De la 7 octombrie, când luptătorii Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane în sudul Israelului și au luat aproximativ 250 de ostatici, analiștii spun că popularitatea grupului a crescut în rândul comunității palestiniene de aici. Libanul găzduiește aproximativ 250.000 de refugiați palestinieni, potrivit Organizației Națiunilor Unite. Acestora le este interzis să solicite cetățenia, să dețină terenuri sau să voteze și se confruntă cu obstacole în calea angajării. Mulți trăiesc încă în tabere, care oferă grupurilor militante un flux constant de recruți.

Cea mai mare este Ein El Hilweh, la periferia Sidonului, unde au avut loc o serie de asasinate. De pildă, pe 9 august, un oficial Hamas, Samer al-Hajj, a fost ucis cu o dronă israeliană.

Analiștii se așteaptă ca Hamas să devină în viitor tot mai dependentă de Hezbollah.

„Asasinatele vor da Hamas mai multă legitimitate”, a declarat Mohanad Hage Ali, director de cercetare la Centrul Carnegie pentru Orientul Mijlociu din Beirut, potrivit publicației The Washington Post. „Mai multă simpatie înseamnă că vor putea recruta mai mulți oameni”.

În cele din urmă, a spus el, „această campanie (de asasinate) se va întoarce împotriva lor (a Israelului)”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE