2023 a fost un an complicat pentru sectorul asigurărilor auto obligatorii, cu un falimentul răsunător, cel al companiei Euroins, mai mare decât toate falimentele din asigurări de până acum. De cealaltă parte, șoferii s-au confruntat cu creșteri de prețuri, într-o perioadă în care oferta pe piață.
Reprezentanții Autorității de Supaveghere Financiară au explicat la emisiunea Economia.EU de ce au crescut prețurile și ce se va întâmpla după ce plafonarea RCA expiră.
Prețurile polițelor obligatorii RCA au crescut în medie cu 7% anul trecut comparativ cu 2022. Dacă ne uităm la nivelul din 2021, observăm o creștere cu 54%, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară. Persoanele fizice au plătit în medie anul trecut 977 de lei pe RCA, în creștere față de 920 lei, în anul 2022. Mai mult au achitat și firmele: 1.906 lei, în medie, comparativ cu 1.853 de lei în anul precedent.
Tarifele de siguranță RCA, ignorate de asiguratori
Acește creșteri au avut loc în contextul în care prețul asigurărilor de răspundere civilă auto a fost plafonat din aprilie anul trecut. Săptămâna trecută, Guvernul a prelungit din nou plafonarea până în vară.
”Din martie 2023, când s-a făcut această plafonare la tarifele practicate de către fiecare asigurator în parte, a fost o păcăleală. Păcăleală este și acuma, pentru că una e să faci plafonare la tarifele de referință tariful de referință al asiguratorului afișat pe site-ul ASF-ului si alta este să faci plafonare la tarifele practicate de către fiecare asigurator la tariful practicat în martie 2023”, spune Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.
Însă modul în care sunt calculate aceste tarife nu este facil pentru șoferi, care sunt puși în fața faptului împlinit atunci când trebuie să cumpere o poliță RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară este singura care poate verifica dacă firmele respectă legea.
Sorin Mititelu, vicepreședinte al ASF: ”Nu e nevoie să mergem și să verificăm poliță cu poliță. Avem posibilitatea de a verifica sistemele de tarifare și de gestiune a portofolii de asigurări RCA pe care aceștia, asiguratori de RCA, le folosesc, lucru care este posibil oricând.”
Sonia Teodoriu, jurnalist Euronews: ”Deci dumneavoastră ne spuneți aici, la Euronews, că niciun asigurator nu a în trecut măsura a respectat înghețarea tarifelor.”
Sorin Mititelu, vicepreședinte al ASF: ”Este o cerință legală și orice încălcare, poate posibilă, realizată, va fi absolut sancționată corespunzător.”
De ce cresc tarifele RCA
ASF pune creșterea tarifelor și pe seama numărului mare de accidente, care au un echivalent în daune. În ultimul an, dauna medie a crescut cu 8% până la 10.750 de lei. Cât privește evoluția în continuare a prețurilor, specialiștii se așteaptă ca după expirarea perioadei de plafonare, la 30 iunie, să asistăm la noi scumpiri. Inclusiv reprezentanții ASF spun că inflația ]și va face simțit efectul și pe piața RCA.
"Vom intra în, să spunem, în condiții de normalitate. De altfel, trendul este acesta: ne îndreptăm spre o normalizare a pieței RCA, iar în privința așteptărilor, în afară de elementele obiective, de influența prețului, a tarifului, dat reprezentat de inflație, normal că e necesar să vedem și alte elemente care influențează prețul.", a mai explicat Sorin Mititelu, vicepreședinte al ASF.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a transmis că aceasta va fi ultima prelungire a măsurii de plafonare pe piața RCA.