Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei, a anunţat vineri, instituţia. De cealaltă, Eurohold, compania-mamă a Euroins, acuză autoritățile române de ”preluare ostilă a activelor filialei din România”.
ASF: Tarifele RCA ar putea reveni la cele din 2022
Tarifele RCA ar putea reveni la cele din martie 2022 pentru o perioadă de șase luni, a spus în direct la Euronews România Valentin Ionescu, director al Direcției Asigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
"Nu vorbim de o plafonare a prețurilor RCA. Vorbim de o analiză făcută cu principalii asiguratori din piață. Am găsit o soluție care să avantajeze consumatorii și prin care să nu perturbăm foarte mult piața. Concluzia adoptată de ASF e că asiguratorii vor folosi tarifele de acum un an, din martie 2022", a declarat pentru Euronews România Valentin Ionescu, director al Direcției Asigurări din cadrul ASF.
Înființarea unei companii de asigurări de stat, o posibilă soluție
Guvernul asigură că va susține toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraților.
Nicolae Ciucă, premierul României: "Discuțiile pe care eu le-am avut ca premier cu președintele ASF au fost îndreptate tocmai în a afla dacă este nevoie de intervenție guvernamentală și care sunt efectele pe care intrarea în insolvență a Euroins le poate produce cetățenilor."
Crearea unei companii de asigurări de stat, o posibilă soluție
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, spune că sunt peste 100 de mii de solicitări de daune pentru Euroins și că statul a privatizat pârghiile care i-ar fi permis să intervină din timp. El a spus că așteaptă soluțiile ASF. Acestea vor fi prezentate luni în Parlament, iar crearea unei companii de asigurări de stat ar putea fi pe listă.
Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților: "La un moment dat s-au luat niște decizii de statul român și am privatizat anumite pârghii pe care statul le putea folosi pentru astfel de momente. Cred că e momentul ca statul să aibă o pârghie pentru perioade extreme, pe perioade limitate, să creeze o companie de stat de asigurări. E la îndemâna guvernului de a acționa în aceste situații.
Înghețarea prețurilor e o soluție pe o perioadă limitată, statul neavând o pârghie pe această zonă."
Directorul Direcției Asigurări din cadrul ASF consideră că ideea ar fi binevenită, in contextul diversificării pieței.
Valentin Ionescu, director general sector asigurări din ASF: "Noi ne dorim foarte mult, așteptăm înființarea acestei companii de stat. Bineinteles că avem un rol în autorizarea ei. Este o veste foarte bună. Nu putem decât cu optimism să sperăm că se va întampla acest lucru în curând. Va ajuta la diversificarea pieței. E bine ca statul să aibă o companie de asigurări, care să vândă nu doar RCA, sa vândă și alte tipuri de asigurări consumatorilor din România, asa cum există în Polonia, unde cel mai mare asigurator este de stat."
Ministrul Finanțelor vrea RCA cu preț rezonabil
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu analizează plafonarea tarifelor polițelor RCA pentru șase luni. Oficialul spune că prețurile din prezent sunt mult prea mari pentru români. Ministrul cere ASF să găsească soluții care să ducă la scăderea pretului polițelor RCA.
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: "Dacă va fi cazul, pe baza calculelor pe care le pune la dispoziție de ASF, Guvernul va lua o măsură. Dar în niciun caz la nivelul acestor tarife de referință care au fost publicate. Mie mi se par extraordinar de ridicate, în context de profit maximal realizat anul trecut de către compania de asigurări. Cred că trebuie să ducem prețurile într-o zonă de decență pentru consumatori."
Euroins: Asigurații au dreptul de a denunța contractele
Euroins România a transmis, vineri, că asigurații au dreptul de a denunța contractele încheiate cu compania de asigurări.
”Ca urmare a acestei decizii, asigurații societății au dreptul de a denunța contractele de asigurare încheiate cu EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE REASIGURARE S.A., precum și dreptul de a recupera primele de asigurare plătite, în cadrul contractelor de asigurare, proporțional cu perioada cuprinsă între momentul denunțării și cel al expirării duratei de valabilitate a contractelor. De asemenea, orice persoană care invocă un drept de creanță împotriva EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE REASIGURARE S.A., după producerea unor riscuri acoperite printr-o poliță de asigurare valabilă, între data retragerii autorizației de funcționare și cea a denunțării contractelor de asigurare, va putea solicita deschiderea dosarului de daună la Fondul de garantare a asiguraților (FGA), în acord cu prevederile art.12 din Legea nr.213/2015”, a tranmis Euroins.
Reacția ASF după ce a retras autorizația Euroins
”Fondul de garantare are fonduri suficiente și pârghii legale suficiente ca să acopere daunele care vor veni după autorizație. Fondul de garantare este finanțat de taxele care sunt încasate de firmele de asigurări, iar conform legii, această sumă poate crește până la 10% din aceste prime dacă este nevoie.
Totodată, fondul de garantare poate apela la un împrumut, sunt pârghii foarte utile care fac ca fondul de garantare să aibă toate resursele neceasare pentru a plăti daunele care vor urma.
Ar trebui să vorbim de problemele structurale ale pieței asigurărilor din România, piața din România este dominată de această asigurare obligatorie care e vândută de companii private. Având în vedere frecvența daunelor de pe șoselele din România care este mult peste media europeană, toate aceste costuri se reflectă în prețul poliței. Din păcate, în România nu sunt atât de multe firme care să vândă aceaste asigurări obligatorii.
Pentru ca asigurarea să devină mai ieftină este nevoie de mult mai mulți competitori pentru ca să existe o dispersie, o rivalizare mai echilibrată, astfel încât ca tarifele RCA să fie ceva mai mici și bineînțeles, ca pe șoselele din România să nu fie atât de multe accidente.
Cei care dețin polițe la Euroins, în acest moment au două opțiuni: prima opțiune pe care o au și pe care o recomand este să denunțe polița (pentru perioada rămasă din poliță vor primi banii rămași din perioada valabilă), după denunțarea poliței pot merge la alt asigurator să își facă o nouă poliță RCA. O altă variantă este să țină această poliță până la expirare, iar în caz de daună, dosarul de daună se va depune la Fondul de Garantare, de unde vor primi și banii.”, a declarat Valentin Ionescu, directorul Direcției Strategie și Stabilitate Financiară, din cadrul ASF.
Compania-mamă a Euroins din Bulgaria acuză România și ASF de acțiuni ilegale împotriva Euroins România. Adică, acuză Autoritatea de Supraveghere Financiară că vrea să preia activele Euroins. Reprezentanții Euroins România au răspuns:
”Bineînțeles că acuzațiile sunt nefondate. Noi suntem autoritatea independentă care ia decizii pe această piață. În urma analizelor pe care le-am făcut, din supraveghere și control, avem un rezultat care este foarte bine demonstratm se va vedea și în decizia noastră care va fi publică pe site, o decizie de 200 de pagini, toată fundamentarea pe care am avut-o în spate înainte să fie luată această decizie. Ca urmare, aceste acuzații sunt total nefondate și sunt făcute probabil în disperare de cauză. Au pârghii legale să dea în judecată, e decizia lor ce vor face mai departe.
Service-urile nu ar trebui să refuze dosarele pentru că ei știu foarte bine din precedentele falimente că există o procedură că după ce repară mașina de la Euroins se depune dosarul la FGA și pot primi compensare. Noi am avut contrale, drept exemplu e și acest rezultat.”, a mai spus oficialul.
Eurohold, compania-mamă a Euroins: O preluare ostilă
Eurohold acuză autoritățile din România ”o preluare ostilă” a activelor companiei. Conducerea companiei Eurohold va susține o conferință de presă în cursul zilei de astăzi.
”Referitor la decizia autorităţii române de supraveghere financiară ASF de a confisca Euroins România (parte a grupului de asigurări Euroins Insurance deţinut de Eurohold Bulgaria) prin revocarea licenţei de funcţionare şi deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asigurărilor (FGA) în calitate de administrator interimar al societăţii, considerăm aceasta ca fiind o preluare ostilă a activelor filialei din România.(...) Într-o nouă dovadă de iresponsabilitate, ASF, instituţia care nu a reuşit să oprească trei falimente din industria asigurărilor, a eşuat de această dată să înţeleagă un contract de reasigurare, aruncând piaţa asigurărilor RCA într-un adevărat dezastru: românii vor plăti RCA la preţuri indecente pentru a finanţa incompetenţa autorităţilor şi tâlhăria sistematică practicată de COTAR", susţin reprezentanţii companiei bulgare.
Ce a anunțat ASF în cazul Euroins România
”Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.”, a transmis ASF, în comunicatul publicat pe site-ul instituției.
ASF mai precizează că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății.
Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.
Cele opt nereguli găsite de ASF la Euroins România
ASF transmite că ”în 26.10.2022 și 02.02.2023, ASF a transmis companiei două rapoarte de control. Se constată, printre altele, că estimările din planul de redresare au fost nerealiste și că există diferențe între raportările societății și situația reală. Redăm mai jos cele opt abateri majore constatate de ASF, cu precizarea că detaliile privind fiecare dintre aceste abateri pot fi consultate în decizia ASF, după publicarea în Monitorul Oficial.”
Cele opt probleme găsite de ASF sunt:
1. Societatea Euroins România a supraestimat veniturile și a subestimat cheltuielile privind contractele de reasigurare. Potrivit analizei ASF, societatea a supraestimat veniturile din anul 2021 cu 151,5 milioane de lei și a subestimat cheltuielile cu 223 de milioane de lei. La data de 30.06.2022, veniturile erau supraestimate cu 127 de milioane de lei, iar cheltuielile subestimate cu 91 de milioane de lei. În cazul contractului de reasigurare pentru acoperirea rezervei de daune neavizate (IBNR), încheiat cu societatea EIG Re, parte a Euroins Insurance Group, societatea nu a putut proba că au fost făcute decontări între părți.
2. La data de 30.09.2022, societatea Euroins România nu a estimat o rezervă de daună suficientă pentru a acoperi toate fluxurile de numerar viitoare, așa cum prevede legislația europeană și legislația locală.
3. Euroins România nu a utilizat în calculul rezervei de daune neavizate (IBNR) cele mai bune practici actuariale, așa cum prevăd legislația în domeniu și normele EIOPA.
4. Euroins România nu a aplicat propriile proceduri de calcul al rezervelor, deficitul de reserve constatat fiind de 605 milioane lei.
5. Nu a efectuat estimarea sumelor recuperabile din reasigurare aferente rezervei de daună pe an de accident, iar estimarea ratei de cedare în reasigurare nu s-a realizat prin referință la experiența daunelor plătite.
6. Nu a calculat corespunzător sumele recuperabile de la reasigurători sau de la vehicule investiționale.
7. Estimările din planul de redresare nu au fost realiste și nu acoperă deținerea în permanență a fondurilor proprii necesare pentru acoperirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR). La 30.09.2022, Euroins România nu deținea aceste fonduri. La 30.06.2022, fondurile necesare pentru restabilirea SCR se ridicau la 1,6 miliarde de lei, iar la 30.09.2022 se ridicau la 2.19 miliarde de lei.
8. Nu îndeplinește condițiile privind fondurile proprii de bază eligibile care să acopere cerința minimă de capital (MCR), încâlcând astfel dispozițiile articolului 95, alineatul 1 din legea 237/2015. La 30.06 2022, necesarul de fonduri pentru restabilirea MCR era de 1,25 miliarde de lei, iar la 30.09.2022 de 1,75 miliarde lei. Se menționează că legislația în vigoare prevede respectarea unor pași pentru eventualitatea în care asigurătorul își restabilește MCR. Societatea a beneficiat de toate termenele legale pentru restabilirea indicatorilor de solvabilitate, însă demersurile făcute de aceasta nu au condus la restabilirea solvabilității.
Reacția Guvernului după decizia ASF în cazul Euroins
Urmare a deciziei ASF, Guvernul României a transmis că ”va susține toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraților afectați de evoluțiile de pe piața Răspunderii Civile Auto.”
”În urma analizei efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca instituție responsabilă, aceasta urmează să transmită propunerile de soluționare către Ministerul de Finanțe, pentru înaintarea la nivelul Guvernului.”, mai transmite Guvernul.
Falimente pe piața RCA. Precedentele City Insurance, Carpatica Asigurări și Astra Asigurări
În ultimii opt ani trei lideri de piață în asigurări au dat faliment. Autoritate de Supraveghere Financiară a decis ca City Insurance, Carpatica Asigurări și Astra Asigurări să-și piardă licențele.
Primul mare faliment a fost al companiei Astra Asigurări în 2015, definitivat în 2016. În acel moment avea cea mai mare cotă de piață a asigurărilor.
Cu aproape 2 milioane de clienți și cu peste 2,5 milioane de polițe emise, Astra a avut un minus de 900 milioane de lei. Despăgubile oferite de Fondul de Garantare a Asiguraților a fost de peste 550 de milioane de lei.
Un al doilea faliment răsunător al firmei Carpatica Asig în 2016. Și această companie era în top. Cu puțin peste 1,3 milioane de polițe, dintre care aproape 940.000 de poliție RCA. Fondul de Garantare a Asiguraților a preluat paguba și a plătit aproape 490 milioane lei la despăgubiri.
Ultimul și poate cel mai răsunător a fost anul trecut. City Insurance este considerat cel mai mare faliment din asigurări. La data intrării în faliment compania avea emise peste un milioane de polițe. Însă gaură lăsată pe umerii Fondului de Garantare a Asiguraților a fost de peste 600 de milioane de lei.
Compania Euroins este și ea acum în centrul atenției. Euroins avea, la finele anului 2022 peste 2,5 milioane de polițe de asigurare. Conform datelor oficiale ASF, Euroins a avut încasări anul trecut de 400 de milioane de euro.