Războiul declanșat de Rusia în Ucraina ține deja de aproape un an și jumătate și niciuna dintre părți nu dă semne că ar vrea să semneze un tratat de pace. Între timp, a avut loc reuniunea de la Jeddah, din Arabia Saudită, unde au participat în jur de 40 de țări. A lipsit Rusia, însă a fost prezentă China, care a avut o luare de poziție și a susținut că "s-a consolidat consensul asupra unei soluții politice".
Această atitudine a Chinei, țară care era apropiată de președintele rus, nu i-a picat bine lui Vladimir Putin. În februarie, chinezii au și propus un plan de pace în 12 puncte, numai că rușii nu au fost de acord. Ulterior, țările africane și-au arătat și ele disponibilitatea unei asemenea discuții. Și Brazilia s-a poziționat în acest sens.
Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Volodimir Zelenski ar putea avea loc la Dubai
La această reuniune de la Jeddah, în spatele ușilor închise, s-a discutat din nou despre coordonatele unui acord de pace, iar emirul Mohammad bin Zayed Al Nahyan s-a oferit să medieze chiar el o întâlnire între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, cu ajutorul Papei Francisc.
Publicația Lorientlejour menționează că s-au avansat data și locul acestui posibil eveniment, iar ce se știe în acest moment este că Dubai ar urma să găzduiască un posibil astfel de eveniment, iar omentul ar urma să fie undeva în lunile noiembrie-decembrie, la conferința ONU privind clima, fără a se preciza data exactă, din motive de confidențialitate.
Trebuie subliniat din nou rolul Chinei, care l-a surprins pe Putin. Departamentul de Stat al SUA a calificat drept "productivă" participarea Chinei la reuniunea privitoare la Ucraina, iar Administrația lui Joe Biden a precizat că decizia unei posibile întâlniri dintre Zelenski și Putin ar trebui luată de Zelenski.
"Noi am spus clar că, atunci când vine vorba despre determinarea viitorului Ucrainei, Kievul este primul care decide, iar acest lucru se aplică oricăror potențiale negocieri. Zelenski a precizat de mult timp, chiar înainte de începerea acestui război, că este deschis la discuții cu Rusia, unde Moscova va trebui să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Așa că să-l lasăm să decidă singur când va fi gata sau când vor fi astfel de conversații. Dar obstacolul a fost întotdeauna și rămâne faptul că Putin nu a renunțat la obiectivele sale imperialiste, la convingerea că Ucraina, după el, nu este o țară adevărată și că el nu și-a dus trupele dincolo de granițele proprii", a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, citat de Pravda.
"Reprezentantul guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, a avut ample contacte și a comunicat cu toate părțile pentru găsirea unei soluții politice la criza din Ucraina. El a ascultat opiniile și propunerile tuturor și a lucrat pentru un consens mai mare și pentru o soluție politică la criza din Ucraina", se arată în comunicatul MAE chinez.
Pacea în Ucraina poate avea loc doar cu retragerea trupelor ruse
Însă ceea ce s-a convenit în Arabia Saudită este faptul că participanții au ajuns la consensul privind formula de pace, care trebuie să se poarte doar în jurul integrității teritoriale și suveranității Ucrainei, cu respectarea Cartei ONU.
După întâlnirea de la Jeddah, șeful Administrației Prezidențiale Ucrainene, Andriy Yermak, a anunțat că Ucraina intenționează să organizeze două summit-uri pe "formula păcii", prezentată de Zelenski.
"Mă aștept ca discuțiile să fie dificile, dar noi ne bazăm pe adevăr", a spus șeful cancelariei prezidențiale ucrainene, Andrii Yermak, citat de Reuters. Kievul speră că va obține și sprijunul "sudului global", respectiv Brazilia, India sau Africa de Sud.
La rândul său, Rusia a menționat de mai multe ori că este dispusă la negocieri de pace, dar cere Ucrainei să recunoască "noile realități teritoriale".