Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce nu poate China să joace un rol de negociator de pace în războiul din Ucraina

În cei trei ani de când are loc războiul din Ucraina, China a semnalat în mod repetat că ar dori să joace un rol de mediator, în calitate de superputere. Însă speranțele chinezilor se ciocnesc cumva de interesele în ceea ce-l privește pe Donald Trump și SUA.

De ce nu poate China să joace un rol de negociator de pace în războiul din Ucraina.

La întâlnirea din Arabia Saudită, unde au participat americanii și rușii, pentru a discuta despre războiul din Ucraina, China nu a fost prezentă la masa negocierilor. În schimb, Xi Jinping s-a întâlnit cu antreprenori chinezi din domeniul tehnologiei, la Beijing. Prioritățile Chinei sunt să se concentreze pe „repararea” propriei economii și pe încercarea de a ajunge la un acord cu președintele american Donald Trump, pentru a evita un alt război comercial dăunător.

În timp ce Beijingul vrea să fie văzut ca un element de pace global, chinezii încearcă să facă acest lucru fără a suporta costuri sau fără a-și asuma riscuri, mai ales dacă acestea ar putea submina legăturile cu Moscova, pe care se bazează guvernul chinez pentru energie ieftină.

„Dacă China nu cumpără gaz din Rusia, ce altă țară poate furniza suficient gaz pentru a satisface nevoile poporului chinez? Așa ceva nu este posibil și nu este sigur”, a declarat șeful diplomației chineze, Wang Yi, la Conferința de Securitate de la München, un forum global organizat pentru securitate și diplomație.

Declarația lui Wang Yi, după cum au spus observatorii, a fost cea mai clară ilustrare a modului în care China nu a fost dispusă să folosească o pârghie majoră pe care o avea pentru a face presiuni asupra Rusiei, achizițiile sale record, de aproape 23 de miliarde de metri cubi de gaz anual.

Fără un rol semnificativ în problematica ucraineană, China s-a putut concentra pe comerț și economie. Xi le-a ordonat birocraților chinezi să studieze politicile comerciale ale lui Trump și să pregătească răspunsuri la tarifele și amenințările sale inițiale, după cum spun două persoane familiare cu situația, citate de Reuters.

De ce Xi Jinping „intră în coliziune” cu Donald Trump

De asemenea, China a redus, în mod deliberat, tonul folosit de purtătorii de cuvânt al ministerului de Externe, tocmai pentru a menține vii perspectivele unui acord cu Trump, așa cum au explicat sursele respective. Printre acestea se numără oameni familiarizați cu gândirea guvernului chinez, diplomați și analiști din Beijing. Majoritatea au vorbit sub protecția anonimatului, pentru că nu sunt autorizați să discute cu presa.

Donald Trump a surprins pe toată lumea când a deschis negocierile de pace direct cu președintele rus, Vladimir Putin, fără Ucraina sau Europa, și a oferit concesii chiar înainte de începerea discuțiilor, numindu-l pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski „dictator” și acuzându-l pentru invazia lansată de Putin în februarie 2022.

Iar la München, Wang Yi a cerut ca „toate părțile interesate”, inclusiv Europa, să se afle la masa negocierilor. Diplomații europeni au spus că, deși este pozitiv, gestul lui Wang nu a abordat în mod fundamental problema pe care Europa o ridică cu China, de luni de zile: finanțarea de facto a războiului, prin achiziții de energie și sprijinul chinezilor pentru baza militaro-industrială a Rusiei, ceea ce China neagă.

Motivul a fost explicată de Noah Barkin, un consilier de rang înalt în cabinetul Rhodium Group din China. El a spus că Wang pledează astfel în numele Europei, deoarece China este îngrijorată că va fi exclusă de la reconstrucția postbelică.

„Interesele Europei și ale Chinei nu sunt aliniate în niciun fel, dar ambele au interesul să se asigure că acest lucru nu se va transforma într-un pact pecetluit de Trump și Putin, cu ușile închise”, a spus Noah Barkin.

Diplomații au minimizat, de asemenea, ideea că abordarea rapidă cu care Trump l-a abordat pe Putin ar putea submina acel „parteneriat fără limite” al Chinei cu Rusia, pe care l-au anunțat cei doi lideri la jumătatea anului 2024.

„Gândire iluzorie. Dar această idee ignoră profunzimea coordonării, schimburile și apropierea dintre lideri. Rusia este atât de dependentă de China încât nu își va risca legăturile cu Beijingul pentru că Trump le-a dat telefoane”, a spus un înalt diplomat european, conform sursei citate.

Rolul Europei pentru China

Deși în ultimii trei ani „China i-a ignorat în mare măsură pe diplomații ucraineni de la Beijing, organizând puține întâlniri și neangajându-se în discuții de fond”, spun persoane familiarizate cu situația, chinezii și-au schimbat recent abordarea asupra Europei. Mai mulți diplomați au declarat că au observat, în ultimele zile, o dorință mult mai mare a Chinei de a conlucra cu diplomații europeni. Beijingul l-a trimis la Bruxelles chiar și pe experimentatul diplomat Hua Chunying, după cum au conformat două persoane informate despre acest subiect.

Relațiile dintre Bruxelles și Beijing au fost înghețate, deoarece Uniunea Europeană ridică unele probleme, inclusiv accesul pe piață pentru companiile europene, deficitul comercial masiv al blocului și supracapacitatea de producție a Chinei.

Dar, în ciuda angajamentului mai amplu, China nu a oferit nicio concesie cu privire la aceste probleme și nu a făcut nicio mutare decisivă, anticipând că taxele de 10% pe care Trump le-a impus mărfurilor chinezești a fost doar focul său de inaugurare, după cum au spus diplomații.

"Nu am văzut vreun semn că China ar fi pregătită să-și schimbe abordarea față de comerț sau față de Rusia, pentru a facilita un fel de apropiere de Europa. Beijingul probabil crede că Europa se află într-o poziție de slăbiciune, în acest moment, încât concesiile nu sunt necesare", a spus Barkin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE