Aproximativ 30.000 de persoane fizice dețin arme neletale în România, a precizat comisar-șef de poliție Angelo Badea, împuternicit Director adjunct Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în direct la Euronews România. Peste 300 de percheziții au loc, vineri, în toată țara, la persoane cercetate pentru nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor. Poliţiştii au documentat activitatea infracţională a unei societăţi comerciale din afara ţării, care, prin intermediul unui site, ar fi comercializat, pe teritoriul României, către persoane fizice, „arme din categoria celor supuse autorizării şi diferite tipuri de muniţie aferente acestora, fără a respecta condiţiile legii privind regimul armelor şi al muniţiilor”, se arată într-un comunicat al IGPR.
Aproximativ 30.000 de români au arme neletale. Cine poate să aibă asemenea arme și în ce condiții
Comisar șef Angelo Badea, împuternicit Director adjunct Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase: Orice persoană fizică din România care are împlinită vârsta de 18 ani, numai dacă îndeplinește anumite condiții, în mod cumulativ. Cum ar fi: nu au fost condamnate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la pedeapsa închisorii cu executare pentru infracțiuni comise cu intenție, nu au calitatea de inculpat în cauze penale pentru fapte săvârșite cu intenție, pentru anumite infracțiuni, în special cu violență, prevăzute de Codul Penal și de alte legi în vigoare, cum ar fi Legea 407 privind regimul vânătorii, Legea 143, Legea 194 și câteva alte acte normative. Trebuie să fie apte din punct de vedere psihologic și medical. Ne le-a fost anulat dreptul în ultimii doi ani de deținere - dacă au avut în trecut drept de deținere port și folosire arme - nu le-a fost anulat dreptul în ultimii doi ani. Nu au pierdut, din motive imputabile, în ultimii cinci ani, arme și muniții. Nu prezintă pericol pentru ordinea publică, siguranța națională, integritatea corporală a persoanelor. (...) Și încă o condiție destul de importantă, să fi absolvit un curs de instruire teoretică și practică pe linie de arme, organizat de o persoană juridică autorizată în acest sens”, a precizat acesta, la Euronews.
Diferența dintre armele neletale și armele letale
Comisar șef Angelo Badea, împuternicit Director adjunct Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase: „Diferența dintre armele neletale și armele letale, când vine vorba de autorizare, este foarte mică. Adică, condițiile sunt identice cu excepția calității: pentru armele letale, îți trebuie o anumită calitate. Pentru armele neletale, nu îți trebuie o anumită calitate. În rest, condițiile sunt identice”.
Procedura prin care poți aduce în țară armă neletale. „Este exclusă metoda curieratului”
Comisar șef Angelo Badea, împuternicit Director adjunct Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase: „Sunt două proceduri. În primul rând, e necesară parcurgerea pașilor de mai devreme pe care vi i-am descris (îndeplinirea condițiilor n.r.) și obținerea astfel a unei autorizații emise de unitatea de poliție din raza unde își are domiciliul. Adică, dacă tu parcurgi pașii pe care vi i-am spus mai devreme și obții o autorizație emisă de poliție, ai la dispoziție două metode: prin intermediul unui armurier autorizat din România îți poți comanda orice armă din afara țării, și acel armurier îți aduce în România, sau prin mijloace proprii, t e poți deplasa în țara respectivă și aduce cel mult două arme, dar niciodată, este exclus, metoda curieratului. Prin curierat este exclus și interzis transportul de arme în România (...)”.
„În România, la acest moment, avem aproximativ 30.000 de persoane fizice care dețin arme neletale, supuse autorizării”, a mai precizat Comisar șef Angelo Badea, în intervenția în direct la Euronews.
Autorizarea armelor, un proces amplu
Pentru a cumpăra o armă este nevoie de autorizație specială. Și compania care vrea să vândă arme în România are nevoie de autorizație de la poliție. Cât despre transport, numai unii dintre armurieri pot face asta.
Dan Marin, armurier: „Pentru a cumpăra o armă pe teritoriul României, trebuie respectate niște reguli prevăzute în Legea 295/2004, adică să fii autorizat pentru cumpărarea acestor arme, indiferent că sunt letale sau neletale. Autorizația se emite de către inspectoratul județean de pe teritoriul celui care face cererea. În urma autorizării, respectivul trebuie să meargă la un magazin autorizat pentru vânzarea armelor, acolo va cumpăra arma în baza autorizației, armurierul va completa pe spatele autorizației arma cumpărată - serie, marcă, calibru - după care el va merge la Inspectoratul Județean pentru a fi înregistrată arma în permisul de port armă”, a spus acesta, în direct la Euronews România.
„Pentru a putea vinde arme pe teritoriul României, cetățeanul român trebuie să fie autorizat pentru cumpărarea armei și în funcție de țara din care cumpără, dacă este o țară UE, îi trebuie un acord prealabil de transfer, dacă este o țară non-UE, un aviz de import. (Persoana care cumpără armele pentru a le vinde mai departe n.r.) trebuie să aibă un permis de port armă și în același timp să fie și autorizat pentru cumpărarea unei arme. În momentul în care se hotărăște să cumpere o armă, se va prezenta cu o factură proformă la Inspectoratul Județean de Poliție de pe teritoriul unde locuiește și o factură proformă de la vânzătorul respectiv și i se va emite un acord de transfer - e o procedură europeană. Pentru armele din țările extracomunitare, un aviz de import. Aceștia îi vor trimite arma prin armurieri autorizați pentru transport sau pe aer și acesta va ridica arma - să zicem - de la aeroport sau de la un alt armurier de pe teritoriul României. (...) Curierul care a transportat arme - letale sau neletale - ar fi trebuit să fie autorizat pentru transport de arme. E o procedură pentru care doar unii armurieri sunt autorizați, nu chiar toți, transporturi se pot face prin armurier”, a mai adăugat Dan Marin, armurier.