2022, anul marcat de războiul din Ucraina, a însemnat pentru România o prezență mult sporită a trupelor NATO e teritoriul țării noastre. Avem chiar acum peste 5.500 de soldați străini cantonați majoritatea la Cincu sau la Mihail Kogălniceanu. La baza din Constanța au ajuns anul acesta și militarii de la una dintre cele mai puternice forțe de asalt din lume: celebra Divizie 101 Aeropurtată.
În inima României, la Cincu, județul Brașov, sunt aproape o mie de soldați francezi care fac parte din Forța de Răspuns Rapid a NATO. Cu alte cuvinte, în situații speciale ei pot sprijini armata României pentru a respinge un eventual atac. Imediat după ce Rusia a invadat Ucraina, NATO a decis să dubleze numărul batalioanelor pe flancul estic și a trimis grupuri de luptă și în Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România. La noi, batalionul este condus de Franța.
Baza militară de la Cincu
Francezii au construit în regim propriu o bază militară la Cincu. Sunt cantonați aici peste 800 de militari francezi, la care s-au adăugat și soldați din Olanda. Franța a trimis în România și armament greu: tancuri Lecrec și transportoare blindate.
Sébastien Lecornu, ministrul francez al Apărării: „În curând, vor fi o mie de soldați prezenți pe lângă partenerii din Belgia și Olanda.”
Captain Marc, comandantul secund al escadrilei MBT: „Suntem foarte fericiți că ne aflăm aici. Zona de instrucție Cincu este o oportunitate importantă pentru noi de a ne antrena și de a pune în practică procedurile reciproce de comandă cu armata română și cu aliații noștri din NATO.”
2.400 de militari la baza Mihail Kogălniceanu
La Capul Midia, francezii au dislocat și un sistem modern de apărare antiaeriană, denumit MAMBA, conceput pentru intercepta și distruge orice rachetă, dronă sau avioane de luptă care intră neautorizat în spațiul aerian românesc. La ora actuală, pe teritoriul României mai există un grup de luptă cantonat la baza Mihail Kogălniceanu, dar care se află sub comanda Armatei SUA.
În vară, la baza Mihail Kogălniceanu au ajuns 2.400 de militari de la singura divizie de asalt aerian a Armatei SUA. Decizia a fost luată la summitul de la Madrid, acolo unde Rusia a devenit oficial amenințare la adresa securității țărilor NATO.
General-Maior Joseph McGeecomandantul Diviziei 101 Aeropurtată, SUA: „Suntem la doar 198 de mile de luptele care răsună în Kherson, Ucraina, ceea ce înseamnă că misiunea noastră în România ne face cea mai avansată forță militară dislocată din cadrul forțelor SUA.”
Militarii au venit cu tehnică de luptă terestră și aeriană.
Daniel Petrescu, șeful Armatei Române: „Dilocarea militarilor americani și altor state aliate în țara naostră a consolidat postura de apărare și descurajare în partea de sud a flancului estic în vederea reaspingerii oricărui potențial adversar și înlăturării oricarei posibilitati de agresiune.”
Reuniunea NATO la București
România a fost anul acesta gazda celei mai importante reuniuni NATO după summit-ul de la Madrid. La ministeriala NATO de București a participat și șeful diplomației americane, Antony Blinken.
Jens Stoltenberg, secretar general NATO: „Președintele Putin încearcă acum să folosească iarna ca armă de război împotriva Ucrainei. Este îngrozitor!”
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: „Președintele crede că dacă crește prețul războiului va afecta alianța, însa acest lucru nu e adevarat, noi vom accepta costul imens pe care îl are acest razboi. Acesta a fost mesaajul pe care am vrut să-l taransmit la aceasta ministerială. Noi vom continua să sprijinim Ucraina pentru oricât va fi nevoie.”
Forța de Răspuns a NATO va crește de la 40.000 la 300.000 de militari a anunțat șeful Alianței la Summitul de la Madrid. Este vorba despre trupe de înaltă pregătire, care nu vor fi dislocate în țările aliate ci, la nevoie, vor fi gata de luptă în cel mult 48 de ore.