Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Antony Blinken cere forțelor de securitate israeliene să facă „schimbări fundamentale” în modul în care operează în Cisiordania, după uciderea militantei Aysenur Eygi

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a cerut marți forțelor de securitate israeliene să facă „schimbări fundamentale” în modul în care operează în Cisiordania ocupată. Acesta reprezintă cele mai ferme comentarii de până acum din partea unui oficial american, după ce armata israeliană a recunoscut că este „foarte posibil” să fi împușcat „neintenționat” un cetățean american (care avea și cetățenie turcă) la o demonstrație organizată săptămâna trecută în Cisiordania.

O anchetă inițială a poliției militare a constatat că Aysenur Eygi, în vârstă de 26 de ani, care sosise în Cisiordania cu câteva zile înainte, a fost ucisă de focuri de armă „care nu o vizau pe ea, ci pe instigatorul principal al revoltei”, au afirmat Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) într-o declarație.

Blinken a declarat că deschiderea focului asupra protestatarilor este inacceptabilă.

„Nimeni nu ar trebui să fie împușcat și ucis pentru că a participat la un protest”, a spus el. „Nimeni nu ar trebui să își pună viața în pericol doar pentru că-și exprimă pur și simplu opiniile. Forțele de securitate israeliene trebuie să facă unele schimbări fundamentale în modul în care operează în Cisiordania, inclusiv schimbări în regulile lor de angajare”.

„Situația trebuie să se schimbe, iar noi le vom spune clar acest lucru celor mai importanți membri ai guvernului israelian”, a adăugat el.

Eygi, care a crescut în zona Seattle și absolvise recent Universitatea din Washington, fusese voluntară în cadrul Mișcării de Solidaritate Internațională, un grup de activiști pro-palestinieni. Ea participa la un protest împotriva extinderii coloniilor în satul palestinian Beita când a fost ucisă.

Eygi ar fi fost împușcată în cap în timp ce se afla într-o livadă de măslini după ce ciocnirile inițiale dintre forțele de ordine israeliene și protestatari s-au oprit, au declarat mai mulți activiști.

Blinken a declarat că ancheta israeliană „pare să demonstreze ceea ce martorii oculari au spus și au clarificat, că uciderea ei a fost neprovocată și nejustificată”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE