Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O militantă americano-turcă a fost ucisă în Cisiordania, în timpul unei manifestaţii. Reacțiile Turciei și Statelor Unite

O militantă americano-turcă a fost ucisă vineri în timpul unei manifestaţii împotriva colonizării la Beita, în Cisiordania, unde armata israeliană a recunoscut că a deschis focul, SUA deplângând moartea ei "tragică", iar Turcia condamnând o „intervenţie barbară a Israelului", informează AFP.

În altă parte în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967, armata israeliană s-a retras din oraşul Jenin după o "pauză", potrivit unui responsabil, în operaţiunile sale sângeroase întreprinse din 28 august încoace împotriva grupărilor armate palestiniene.

Militantă ucisă în Cisiordania

La Beita, în nordul Cisiordaniei, o militantă cu cetăţenie americană şi turcă, Aysenur Eygi Eygi, a fost rănită mortal de un glonţ în cap, potrivit spitalului Rafidia din oraşul apropiat Nablus.

Potrivit Biroului ONU pentru drepturile omului, "forţele de securitate israeliene eu ucis o militantă americană de 26 de ani la Beita, trăgând un glonţ care a lovit-o în cap, în timp ce ea participa la o manifestaţie paşnică" împotriva colonizării israeliene.

Armata israeliană a anunţat că soldaţi ai săi din sector "au răspuns cu tiruri în direcţia instigatorului principal al violenţelor care lansase pietre asupra militarilor şi prezenta o ameninţare pentru ei". Armata "examinează informaţii conform cărora o cetăţeană străină a fost ucisă din cauza focurilor de armă trase în zonă", a adăugat ea.

SUA, principalul aliat al Israelului, au deplâns moartea tinerei femei şi au cerut o anchetă, potrivit Casei Albe. "Atunci când vom avea mai multe informaţii (...), vom acţiona în consecinţă", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

Erdogan condamnă Israelul

Liderul turc Recep Tayyip Erdogan „a condamnat o intervenţie barbară a Israelului contra unei manifestaţii împotriva ocupaţiei în Cisiordania", care a costat viaţa, potrivit preşedintelui turc, lui Aysenur Ezgi Eygi.

Tânăra femeie era membră a International Solidarity Movement (ISM), organizaţie pro-palestiniană, şi se afla la Beita pentru a participa la o manifestaţie săptămânală împotriva expansiunii coloniilor israeliene. Aceste colonii sunt considerate ilegale de dreptul internaţional.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE