Social democrații își desemnează astăzi candidatul pentru șefia Comisei Europene. Echipa Euronews România, prezentă la Roma, a stat de vorbă cu ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr. Ministrul a vorbit despre prioritățile României în ceea ce privește securitatea.
„Prioritățile României converg cu prioritățile Europei pentru că evenimentul care a marcat ultimii 2 ani într-o manieră drastică, și anume invazia Ucrainei de către Rusia, este unul care a stârnit preocupare la nivel european. România se află în rândul țărilor democratice care împărtășesc aceleași valori, așa se explică și sprijinul pe care l-am acordat și îl acordăm Ucrainei. În același timp, România, în această etapă a istoriei, se află în componența celei mai puternice alianțe politico-militare din istoria omenirii. Deci era normal să avem viziuni unitare și care să fie împărtășite și de către partenerii noștri. De altfel, această componentă de preocupare față de situația de securitate a apărut în luările de cuvânt ale celor care au vorbit”, a spus Angel Tîlvăr.
Ministrul a fost întrebat și despre cum va acționa în continuare România, în contextul summitului de la Vilnius și a celui de la Washington.
„Summitul de la Vilnius, ca și cel de la Washington, fac trimitere la componenta noastră de apartenență la NATO. Din perspectivă europeană, pentru că ne aflăm la un congres în format european, suntem în linie cu partenerii noștri. Discuțiile la nivel european, se concentrează acum pe producția în comun sau pe achiziția în comun, care să aibă și o componentă militară. Noi, fiind aici pe o componentă ideologică a vieții europene, am avut ocazia să vedem în primul rând forme de condamnare față de agresiunea neprovocată și care încalcă dreptul internațional a Rusiei, dar și preocuparea cetățenilor europeni prin componenta aceasta ideologică, social democrată, vis-a-vis de dorința noastră de a avea în Europa un continent sigur, un continent al păcii. Nu în ultimul rând, felul în care ne poziționăm față de viitoarele alegeri europene”, a declarat ministrul.
Comentariile lui Macron
Angel Tîlvăr a comentat și declarațiile lui Emmanuel Macron, care a spus că nu exclude o intervenție militară europeană în Ucraina.
„În primul rând, nu cred că putem să vorbim de o intervenție propriu-zisă. Dacă am înțeles eu bine, e vorba despre posibilitatea de a pregăti pe teritoriu. Noi am acordat și acordăm un sprijin multidimensional Ucrainei și, evident, suntem deschiși unui mediu de reflexie, de discuție, pe orice subiect.
Ideea care s-a promovat a fost una care e în atenția și care va avea un răspuns și din partea noastră, dar nu e ceva care monopolizează sau generează principala linie de acțiune a României. Faptul că permitem și sprijinim tranzitul cerealelor ucrainene cred că reprezintă o formă de ajutor extraordinar, în condițiile în care nu toate țările văd lucrul acesta la fel”, Angel Tîlvăr.
Situația dronelor căzute pe teritoriul României
Angel Tîlvăr s-a referit și la resturile de drone descoperite pe teritoriul României. Acesta s subliniat că România se află într-o stare de vigilență.
„Există această îngrijorare. Suntem protejați, pentru că mecanismele noastre de apărare funcționează – și vreau să subliniez caracterul profund defensiv al NATO. În situații care ar putea genera din partea noastră un răspuns, acest răspuns poate apărea. Așa cum am spus și când am relatat de la fața locului, atunci când au fost găsite primele resturi de drone, există această posibilitate pentru că Rusia a continuat să trimită drone și să lovească cu ele instalațiile portuare dunărene ale Ucrainei. Dacă ne gândim la distanța foarte mică între porturile ucrainene și teritoriul românesc, această posibilitate există. Subliniez însă că România nu se află în niciun pericol în acest moment, nu există elemente care să ne facă să credem că dronele ar fi fost trimise intenționat pentru a lovi teritoriul românesc. Suntem într-o stare de vigilență, am suplimentat numărul de patrule pe Dunăre, numărul de posturi de observație, s-au construit și adăposturi. În momentul în care există o alertă cu dronă se activează mecanismele de alertă către populație”, a spus ministrul.
Securitatea Mării Negre
În final, Angel Tîlvăr a vorbit și despre securitatea Mării Negre precum și despre declarațiile șefului Statului Major din România cu privire la situația din Ucraina.
„Marea Neagră este un subiect pe care România, prin diplomația tradițională, îl promovează de multă vreme. La Madrid a fost menționat explicit în documentul final, Marea Neagră de interes pentru NATO. Realitatea ne-a dat dreptate din nefericire, Marea Neagră fiind acum o regiune în care agresivitatea Rusiei este prezentă. Dacă ne gândim că pe litoralul Mării Negre sunt state pe cale de aderare la UE, din nou ne dorim ca Marea Neagră să fie un spațiu de comerț pașnic și liber, dar pentru asta trebuie să promovăm în ochii aliaților noștri acest spațiu.
Militarii operează cu scenarii, de la pozitiv la negativ. Este normal să se întâmple așa și peste tot în lume așa se procedează. În acest moment nu există nici un pericol la adresa cetățenilor români din punct de vedere al integrității teritoriale”, a conchis Angel Tîlvăr.