Politica expansionistă a lui Vladimir Putin ar trebui să ne îngrijoreze. Este declarația făcută de noul șef al Statului Major al Apărării. Gheorghiță Vlad a spus la Radio Europa Liberă că Armata României nu are instrumentul legislativ prin care să pregătească populația pentru o eventuală extindere a războiului din Ucraina.
”Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială”
General Gheroghiță Vlad, Șeful Statului Major al Apărării: Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Europa trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile necesare pentru a fi pregătiți. Ne dorim să introducem un serviciu militar în termen voluntar. Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani. Tineri care doresc să îmbrace haina militară, să plătim acest serviciu și să-i pregătim în principiile de bază de ducerea războiului.
”Populația României și a Europei ar trebuie să se îngrijoreze. Sunt necesare măsurile pentru a fi pregătiți”.
Referindu-se la capacitatea României de a răspunde unui eventual conflict regional extins, declanșat de armata rusă, generalul Vlad a precizat că populația României, dar și a Europei, ar trebui să se îngrijoreze și să ia măsurile necesare pentru răspunde unor astfel de riscuri.
Înaltul oficial militar a deplâns faptul că, până acum, Parlamentul nu a adoptat legile cerute de armată pentru ca aceasta să poată apăra eficient și complet România. ”Este nevoie de o lege care să permită învățarea voluntară a bărbaților și femeilor între 18 și 35 de ani să tragă cu arma”.
Generalul Vlad a făcut aceste declarații în contextul în care deficitul de personal din armata română este unul important. Șeful Statului Major a spus că, în 2023, 6.000 de angajați au părăsit ministerul Apărării. Înaltul oficial militar a precizat că aceștia nu pt fi substituiți prin rezerviști, pentru că rezerviștii României sunt prea bătrâni pentru a lupta pe front.
Achiziționarea de tehnologii militare performante pentru a răspunde provocărilor
Generalul Gheorghiță Vlad a mai declarat că a avut discuții la nivelul de Consiliu Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru îmbunătățirea tehnologiilor militare. El a menționat că armata va cumpăra arme noi și aparate de vedere și ochire pe timp de noapte pentru toți militarii, iar pentru achiziționafrea de nave pentru forțele navale române armata va colabora cu firma cu Damen. Șeful Statului Major al Armatei Române a atras atenția că fabricile românești de armament nu au capacitatea să fabrice muniția de tip NATO de care au nevoie militarii români. El a adăugat că, deși în primăvara anului 2023 România s-a angajat în fața NATO și a Uniunii Europene că va produce muniție de calibru 155 mm, de tip NATO, linia de producție nu a fost încă construită.
Pregătirea militarilor români în Turcia pentru a se perfecționa să piloteze drone Bayraktar.
Totodată, în cadrul interviului, generalul Gheorghiță Vlad a reamintit că scutul antirachetă de la Deveselu a fost upgradat. Un alt aspect atins de șeful Statului Major al Armatei Române a fost pregătirea militarilor în Turcia pentru a se perfecționa să piloteze drone Bayraktar. Generalul Vlad a atras atenția că dronele militare care au căzut în Dobrogea nu putut fi interceptate la timp pentru că armata română nu a avut capabilitățile necesare.
Totodată, generalul Gheorghiță Vald a sugerat o modificare a legii apărării, cea care stipulează organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, pentru a oferi armatei libertatea deplină de a folosi armamentul pe timp de pace, în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție: ” Trebuie să avem o societate rezilientă și pentru asta trebuie să lucrăm pentru o industrie corespunzătoare să ducă un efort de război”.
Ciolacu: ”România nu are niciun risc să fie angajată într-un război”
Premierul Ciolacu susține însă că țara noastră nu va fi implicată în niciun conflict militar.
Marcel Ciolacu, premierul României: Eu vă spun ce am spus și acum câteva zile. România nu are niciun risc să fie angajată într-un război. România nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere, ca astăzi.