Nu doar România se confruntă cu o inflație ridicată, ci și principalele economii europene. Creșterea prețurilor se menține și în februarie, în zona euro.
La prima vedere, inflatia în zona euro pare a fi în scădere, însă diferența este foarte mică, prețurile au crescut în continuare, iar aceasta încetinire este doar marginală. Acest 8.5% este doar o medie, și poate fi înșelătoare, pentru că sunt discrepanțe mari în interiorul zonei euro, adică statele care au adoptat euro ca monedă națională.
Cele mai mici valori ale inflației sunt în Belgia și Luxemburg, apropiate de 5%, în timp ce Spania și Grecia au puțin peste 6%, iar Germania 9.3%.
La popul opus, sunt și țări din zona euro în care inflația se apropie de 20%, și o depășește pe cea din România. Statele baltice au avut o crestere de prețuri de peste 17%, iar Letonia are o inflație de peste 20%.
Cum se poziționează România față de restul Europei
România are un deficit comercial record în anul 2022, pe scurt importăm în fiecare lună cu două miliarde de euro mai mult decât producem și exportăm.
Anul trecut România a încheiat anul cu o inflație de 16,4%. Țara noastră se află pe locul nouă în clasamentul european cu privire la inflație cu un indice de 13,4%, potrivit datelor Eurostat. Așadar, stăm mai bine decât unele state din zona euro, dar cu mult mai rău decât media, în privința inflației.
Criteriile de aderare la zona euro
Pentru a face parte din zona euro fiecare stat în parte trebuie să îndeplinească patru criterii de convergență economice și juridice. Printre acestea se numără: stabilitatea prețurilor, stabilitatea cursului de schimb, să aibă finanțe publice solide și se mai iau în calcul ratele dobânzilor pe termen lung.
În acel moment, ele au niște condiții ideale, pe care și România le-a întrunit în 2015-2016, dar nu a aderar la zona euro din cauza unor decizii politice. În prezent țara noastră nu mai întrunește criteriile necesare pentru aderarea la euro, însă specialiștii spun că acest proces rămâne un obiectiv strategic care ar putea fi atins până în 2029.
Cu toate acestea, inflația din zona eruo a făcut ca unele state să nu mai respecte întru totul criteriile pe care le-au avut de îndeplinit la aderare. Efectele inflației asupra economiilor statelor au făcut ca 16 țări să nu mai țină cont de stabilitate a prețurilor.
Inflație record în Ucraina
Ungaria a avut un record de inflație la începutul anului 2023. În 2020, rata anuală a inflaţiei a fost de 20,1%, de la 15,6% în august. Inflaţia de bază a depăşit estimările, ajungând la 20,7%.
Forintul s-a depreciat la un nivel record faţă de euro, din cauza disputei Budapestei cu liderii UE privind problemele legate de statul de drept, care blochează acordarea fondurilor europene.