Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Americanii s-au săturat de campania electorală. Vor mai puține informații despre politică și dezbateri

Cu numai două săptămâni înainte de alegerile pentru președintele Statelor Unite, americanii dau semne că s-au săturat de campanie și de zgomotul public adus de aceasta. În orașele din Michigan, stat cheie în alegeri, oamenii nu mai vor să accepte panouri de publicitate electorală în fața caselor.

Nu vrem dureri de cap într-un ciclu electoral polarizat, spun unii locuitori din orașul Rochester, ei refuzând să afișeze însemne cu candidatul pe care îl susțin la președinție. În plus, îi încurcă panourile, mai ales când trebuie să sară peste ele atunci când ies din casă.

Molly Marco, alegătoare din Michigan: „Nu aș pune niciodată un semn politic pe mașină sau pe casa mea. Nicicum, niciodată. Pentru mine nu contează, nu aș face niciodată așa ceva.” 

Pentru unii rezidenți, sunt de părere analiștii politici, atitudinea de acum este un alt simptom al oboselii față de tensiunea amplificată a politicii americane, în special în cursa prezidențială. Asta nu înseamnă însă că sentimentul este unul general. Unii alegători, mai ales dinj tabăra candidatului republican, par mai entuziaști.

Jack Robertson, susținător al lui Donald Trump: „Da, observ că mulți oameni spun: ”Ei bine, nu pun un semn (electoral, n.red). Vecinii de pe stradă se vor enerva”. Şi ce dacă? Ai dreptul să faci ceea ce vrei să faci atât timp cât nu rănești pe nimeni.” 

David Dulio, profesor la universitatea Oakland: „Mulți alegători pur și simplu nu vor problemele care ar putea să apară dacă au un panou pe gazonul din curte pentru un anumit candidat. Și cred că asta este în favoarea lui Trump. Dar oamenii pur și simplu nu vor, nici măcar susținătorii lui Trump, pur și simplu nu vor să vadă asta la vecinii lor. Nu vor să-și asume riscul ca cineva să-i confrunte sau să le dărâme panoul de pe gazon sau orice altceva s-ar putea întâmpla.” 

Un recent sondaj arată că aproximativ șase din zece americani spun că trebuie să fie limitată cantitatea de informații despre guvern și politică pentru a evita să se simtă supraîncărcați sau obosiți. Ultimele săptămâni au adus cazuri izolate, dar surprinzătoare, de intimidare sau violență legate de demonstrații de sprijin pentru  campania în favoarea unui candidat sau altuia. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE