Ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat duminică dimineață la sediul Ministerului Afacerilor Externe „în legătură cu o serie de declarații recente ale părții ruse”. Lui i-a fost transmisă „nemulțumirea profundă” cu privire la „maniera” în care sunt abordate teme importante, „care își au originea în trecutul istoric”, se arată în comunicatul MAE.
MAE: Ambasadorului Federației Ruse la București i-a fost transmisă „nemulțumirea profundă a părții române”
„Din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat în dimineața zilei de 17 martie 2024 la sediul Ministerului Afacerilor Externe în legătură cu o serie de declarații recente ale părții ruse.
Ambasadorului i-a fost transmisă nemulțumirea profundă a părții române cu privire la maniera deformată, trunchiată și neconformă în care sunt abordate, inclusiv în comunicarea publică a Ambasadei Federației Ruse, teme importante, cu relevanță bilaterală, care își au originea în trecutul istoric.
S-a reamintit ambasadorului Federației Ruse necesitatea încadrării depline și permanente în practica diplomatică, inclusiv în ceea ce privește menținerea unei conduite responsabile în comunicarea publică”, se arată în comunicatul MAE.
Reacțiile Moscovei în cazul returnării Tezaurului național
Parlamentarii europeni au cerut, joi dimineaţă, la unison, în cadrul unei dezbateri emoţionale din plenul Parlamentului European, la Strasbourg, ca Rusia să returneze integral tezaurul României şi ca executivul UE şi alte instituţii europene abilitate să facă tot posibilul pentru a sprijini acest demers.
Iar apoi au urmat reacțiile Rusiei. România, care cere să i se restituie tezaurul, vrea să-şi rezolve problemele economice pe seama Rusiei, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, potrivit RIA Novosti, citată de Agerpres.
România încearcă să pună pe umerii Rusiei „datoriile sale fantomă” vechi de un secol, ca să amelioreze starea dezastruoasă a economiei sale naţionale, a adăugat Maria Zaharova.
Ea a susţinut că datoriile României faţă de Rusia şi Uniunea Sovietică depăşesc, „potrivit calculelor experţilor”, de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc ce fusese predat Rusiei spre păstrare în anii 1916-1917.
Totodată, Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a avut și el o reacție după ce UE a cerut Rusiei să returneze Tezaurul României: „Românii nu sunt o națiune!”, iar solicitarea este o „obrăznicie”, a precizat acesta.