A mai rămas o zi până la congresul deputaților transnistreni, un eveniment în care există temeri că s ar putea discuta anexarea Transnistriei la Rusia.
Institutul pentru Studiul Războiului, o prestigioasă organizație cu sediul la Washington, a avertizat asupra acestei posibilități. Autoritățile de la Chișinău resping însă posibilitatea ca Transnistria să fie anexată în perioada următoare.
Un jurnalist de peste Prut a explică, la Euronews România, că promovarea acestui scenariu are ca scop destabilizarea politică a Republicii Moldova.
”Chiar dacă se va decide o astfel de anexare, de fapt nu se va schimba nimic în stânga Nistrului”
Irina Tabaranu, jurnalistă din Republica Moldova: Destabilizarea situației în Republica Moldova convine și Federației Ruse. Pentru că, dacă nu poate altfel să interfereze sau să se implice în treburile interne Republicii Moldova, altfel decât și-ar dori, o face prin Tiraspol, o face prin oamenii Moscovei la Chișinău.
Și eu am citit la fel. Raportul Institutului pentru Studiul Războiului și am fost și eu uimită de faptul că acel studiu citează o singură sursă, un opozant din regiunea transistreană, asupra cărora sunt mai multe suspiciuni și semne de întrebare.
Chiar dacă se va decide o astfel de anexare, de fapt nu se va schimba nimic în stânga Nistrului. Pentru că acel teritoriu nu este controlat, iar Federația Rusă are o influență foarte mare asupra sa.
Biroul de Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova monitorizează situația
Biroul de Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova spune că monitorizează atent situația din regiunea transnistreană.
„Biroul politici de reintegrare urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali. Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”, arată Biroul în comunicatul emis pe 22 februarie, citat de presa din Republica Moldova.
O posibilă solicitare va avea loc pe 28 februarie
Potrivit opozantului transnistrean Ghenadie Ciorba, solicitarea ar urma să fie adoptată în timpul "congresului aşa-zişilor deputaţi de toate nivelurile" din Transnistria, care va avea loc pe 28 februarie.
Deputatul transnistrean a atras atenţia asupra faptului că adunarea va avea loc cu o zi înainte de discursul preşedintelui rus Vladimir Putin adresat Adunării Federale (camerele reunite ale parlamentului rus). Opozantul transnistrean nu exclude posibilitatea ca această directivă de a organiza congresul să vină chiar de la Moscova.