Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul prin care Alina Albu a fost numită în funcția de procuror-șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Alina Albu a fost numită în funcția de procuror-șef al DIICOT pe o perioadă de trei ani, conform Agerpres.
Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a transmis, miercuri, președintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a Alinei Albu în funcția de procuror-șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Cine este Alina Albu, noul procuror-șef DIICOT
Alina Albu este procuror-șef serviciu delegat în cadrul DIICOT structura centrală și are o vechime în magistratură de peste 23 de ani. Ea și-a obținut licența în Drept la Universitatea Spiru Haret, în anul 1996 și a absolvit în 2010 un master în Securitate Juridică, în cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, la Facutatea de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii de Securitate.
Printre dosarele instrumentate se numără şi cel privind crima de la Caracal, Alina Albu fiind cea care a amendat-o pe Monica Melencu, mama Luizei, tânăra de 18 ani ucisă de Gheorghe Dincă.
În timpul primului interviului susținut în faţa Secției pentru procurori din CSM pe 16 martie, Alina Albu a fost întrebată de către Daniel Horodniceanu dacă are vreun regret în ceea ce privește amendarea cu 5.000 de lei a mamei Luizei, după ce aceasta a refuzat să i se preleveze probe biologice, în vederea efectuării unei expertize ADN în SUA.
"Dacă mă întrebaţi de remuşcări, în cariera mea nu am avut momente în care să am remuşcări pentru că aş fi creat vreun disconfort cuiva. Am încercat în fel şi chip ca acea probă să poată fi administrată. Am început cu cele mai soft şi cele mai bune metode de a colabora şi interacţiona cu persoanele respective. Nu am avut niciodată intenţia de a face rău, ci din contră, să iasă adevărul la lumină", a explicat Alina Albu în fața comisiei.
În urma acestui interviu, Secția pentru procurori a CSM a avizat negativ propunerea Alinei Albu în fruntea DIICOT de către Ministerul Justiției, cu un vot pentru și cinci voturi contra. Chiar dacă votul CSM este pur consultativ, potrivit procedurii, ministrul Justiției a fost nevoit să reia interviurile și a hotărât să înainteze tot aceeași propunere pentru șefia DIICOT.