Pastilele de iodură de potasiu trebuie să fie eliberate doar pe bază de reţetă, potrivit legii, iar varianta ca acestea să fie returnate în depozit va fi discutată la "momentul potrivit", a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
"Noi suntem datori ca şi stat, nu neapărat ca şi Minister al Sănătăţii, să asigurăm câteva produse care pot fi utilizate într-o situaţie specială. (...) Noi nu putem să eludăm legea şi să eliberăm fără prescripţie medicală un produs care este în categoria produselor care se livrează pe bază de prescripţie medicală. Cred că o mai mare responsabilitate, atât din partea medicilor, din partea populaţiei, o înţelegere mai clară a contextului în care ne găsim în momentul de faţă va duce în timp la schimbarea acestei situaţii", a afirmat ministrul.
El a spus că, potrivit raportărilor din luna august, numărul de persoane care au solicitat aceste pastile a crescut aproape de 200 de ori faţă de luna precedentă.
Rafila a explicat că este vorba despre un produs care are valabilitate de trei ani, potrivit Agerpres.
Întrebat despre posibilitatea ca aceste pastile să fie întoarse în depozite, Alexandru Rafila a răspuns: "O să luăm decizia potrivită în momentul potrivit. Important este să existe disponibilitate în cele peste 2.500 de farmacii la nivelul ţării".
Alexandru Rafila, despre pastilele cu iod: Numărul solicitanților a crescut de 200 de ori, într-o lună
Taguri
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Primul centru de reabilitare a minorilor cu dependențe, deschis la Spitalul de Psihiatrie Voila, salvează vieți. Medic: Adicțiile se pot vindeca
Primul Centrul de Recuperare și Educație împotriva Adicțiilor pentru Adolescenți și Tineri (C.R.E.A.A.TI.V) a fost realizat de Asociatia ZI de BINE împreună cu Spitalul De Psihiatrie Voila.
(P) Aproape patru milioane de români suferă de obezitate. Cât de eficientă este operația de micșorare a stomacului?
Peste 3,95 milioane de români suferă de obezitate, iar cel puțin 2,9 milioane dintre aceștia au cel puțin încă o problemă de sănătate asociată, diagnosticată de mai mulți ani, inclusiv hipertensiune, diabet, apnee de somn, colesterol mărit și nu numai.
(P) Operația bariatrică (metabolică), soluție a obezității. Cât de repede slăbești și de ce boli te scapă
Obezitatea este o boală a omului modern și este epidemică la nivel mondial. În țara noastră, spre exemplu, conform studiului realizat de Societatea Română de Chirurgie Bariatrică și Metabolică, 6 din 10 români au deja probleme cu greutatea, fiind supraponderali sau obezi.
Bariere în calea vaccinării în mediul rural. România înregistrează 77,8% din cazurile de rujeolă din UE
România înregistrează aproape 80% dintre toate cazurile de rujeolă din Uniunea Europeană deși există vaccin împotriva aceste boli a copilăriei. Motivele includ rezistența antivaccinistă, lipsa personalului medical în comunitățile defavorizate dar și bariere religioase și sociale.