Pastilele de iodură de potasiu trebuie să fie eliberate doar pe bază de reţetă, potrivit legii, iar varianta ca acestea să fie returnate în depozit va fi discutată la "momentul potrivit", a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
"Noi suntem datori ca şi stat, nu neapărat ca şi Minister al Sănătăţii, să asigurăm câteva produse care pot fi utilizate într-o situaţie specială. (...) Noi nu putem să eludăm legea şi să eliberăm fără prescripţie medicală un produs care este în categoria produselor care se livrează pe bază de prescripţie medicală. Cred că o mai mare responsabilitate, atât din partea medicilor, din partea populaţiei, o înţelegere mai clară a contextului în care ne găsim în momentul de faţă va duce în timp la schimbarea acestei situaţii", a afirmat ministrul.
El a spus că, potrivit raportărilor din luna august, numărul de persoane care au solicitat aceste pastile a crescut aproape de 200 de ori faţă de luna precedentă.
Rafila a explicat că este vorba despre un produs care are valabilitate de trei ani, potrivit Agerpres.
Întrebat despre posibilitatea ca aceste pastile să fie întoarse în depozite, Alexandru Rafila a răspuns: "O să luăm decizia potrivită în momentul potrivit. Important este să existe disponibilitate în cele peste 2.500 de farmacii la nivelul ţării".
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
O șansă la viață pentru cei cu probleme cardiace. Cea mai mică inimă artificială din lume a fost creată la Iași, de un grup de studenți
Cea mai mică inimă artificială din lume a fost creată la Iași. Este vorba despre un proiect de la Facultatea de Medicină si Farmacie la care lucrează 38 de studenți. Inima ar putea fi potrivită chiar și pentru nou- născuți și este controlată printr-o aplicație mobilă.
Lege pentru pacienții cu boli rare, doar pe hârtie. Tinerii de peste 18 ani, ce suferă de afecțiuni cronice sunt primiți cu greu la pediatrie
Dorina Chiriac, mamă a unei tinere ce suferă de o boală rară cronică, trage un semnal de alarmă autorităților pentru că legile nu sunt aplicate. Deși o ordonanță de urgență spune că acești pacienți pot fi tratați în spitalele pentru copii și după ce au împlinit 18 ani, în realitate nu se întâmplă.
Cum ne afectează sănătatea poluarea cu cenușă. Dr. Beatrice Mahler: „Substanțele chimice pot determina și leziuni la nivelul creierului și inimii”
Medicul Beatrice Mahler avertizează că poluarea de la Craiova reprezintă un risc serios pentru sănătatea locuitorilor din zonă. Inhalarea particulelor toxice agravează afecțiuni, precum bronșita cronică și astmul, iar substanțele nocive pătrund în sânge și contaminează solul și apa.
Premieră medicală în tratarea cancerului, la Iași. O tânără diagnosticată cu leucemie la 20 de ani a fost tratată cu celule modificate genetic
Premieră medicală la Iași. O tânără de 20 de ani, diagnosticată cu leucemie, a fost tratată cu celule modificate genetic. Este prima intervenție de acest fel care are loc în Estul țării.
Harta șpăgilor din spitalele românești. Datele sunt colectate de către Ministerul Sănătății, dar nu sunt utilizate
Subiectul șpăgilor în spitalele românești revine în discuție în spațiul public, în contextul în care procurorii DNA îl acuză pe Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, de luare de mită.