Pastilele de iodură de potasiu trebuie să fie eliberate doar pe bază de reţetă, potrivit legii, iar varianta ca acestea să fie returnate în depozit va fi discutată la "momentul potrivit", a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
"Noi suntem datori ca şi stat, nu neapărat ca şi Minister al Sănătăţii, să asigurăm câteva produse care pot fi utilizate într-o situaţie specială. (...) Noi nu putem să eludăm legea şi să eliberăm fără prescripţie medicală un produs care este în categoria produselor care se livrează pe bază de prescripţie medicală. Cred că o mai mare responsabilitate, atât din partea medicilor, din partea populaţiei, o înţelegere mai clară a contextului în care ne găsim în momentul de faţă va duce în timp la schimbarea acestei situaţii", a afirmat ministrul.
El a spus că, potrivit raportărilor din luna august, numărul de persoane care au solicitat aceste pastile a crescut aproape de 200 de ori faţă de luna precedentă.
Rafila a explicat că este vorba despre un produs care are valabilitate de trei ani, potrivit Agerpres.
Întrebat despre posibilitatea ca aceste pastile să fie întoarse în depozite, Alexandru Rafila a răspuns: "O să luăm decizia potrivită în momentul potrivit. Important este să existe disponibilitate în cele peste 2.500 de farmacii la nivelul ţării".
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Spitalul Colentina a reluat internările în secțiile suspendate. Jumătate de an a durat până a fost emisă autorizația sanitară de funcționare
Internările în cele șase secții de la Spitalul Colentina din Capitală au fost, joi, reluate. Direcția de Sănătate Publică a emis autorizația sanitară de funcționare, care permite spitalului să facă internări și să nu piardă finanțarea din partea Casei de Asigurări de Sănătate.
Alexandru Rafila, despre cazul băiatului mort la spitalul din Târgu Jiu după ce chirurgul ar fi refuzat operația: „Nu putem să influenţăm comportamentele individuale ale medicilor”
Goana după căutarea unor prevederi legale pentru situațiile care te împiedică să acționezi reprezintă un „reflex al lipsei de empatie faţă de pacienţi”. Este reacția lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în cazul adolescentului care a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.
1 din 10 copii se naște prematur. România este în topul UE privind rata mortalității infantile
1 din 10 copii din România se naște prematur. Șansele lor de supraviețuire depind de echipamente. Spitalele nu au nici medici suficienți, nici incubatoare pentru toții bebelușii care se nasc înainte de termen.
Examen rezidențiat 2024. Peste 10.000 de candidați au susținut concursul. Care sunt cele mai căutate specializări
Peste 10.500 de candidați au susținut duminică examenul de rezidențiat, în principalele șase centre universitare din țară. Cea mai mare competiție a fost la specializările de medicină dentară și farmacie.
Screening gratuit la Spitalul de Copii ”Grigore Alexandrescu”. Părinții pot depista gratuit displazia de șold a bebelușilor săi pe 16 noiembrie
Părinții bebelușilor cu vârste între 2 săptămâni și 3 luni sunt invitați la un eveniment dedicat depistării precoce a displaziei de șold, organizat de Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București.