Alexandra Furnea este unul dintre supraviețuitorii incendiului din clubul Colectiv. În interviul acordat Euronews România, a afirmat că o astfel de tragedie „se mai poate repeta oricând”. De asemenea, tânăra a mărturisit că îi este „foarte greu” să mai meargă la concerte, iar când alege să facă acest lucru alege un loc foarte aproape de ieșire.
Alexandra Furnea a publicat „Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars”, un volum în care a descris traumele pe care le-a trăit după ce s-a ales cu arsuri grave în incendiul produs în clubul Colectiv. Chiar dacă au trecut aproape șapte ani de la tragedie, tânăra a afirmat că un astfel de incident s-ar putea produce oricând.
„Categoric. S-a și repetat din păcate în acele incendii îngrozitoare din spitale și cred că se mai poate repeta oricând. Îmi e groază și mă gândesc uneori probabil și prin prisma acestui sindrom post traumatic de care sufăr la ce s-ar întâmpla dacă ar avea loc un cutremur, de exemplu, în București.
Cât privește incendiile, se poate repeta oricând, într-o pivniță, într-o școală, într-o biserică. Nimeni nu ferit, iar bilețelul acela că intri pe propria răspundere este cred postat pe majoritatea clădirilor”, a declarat Alexandra Furnea, la Euronews România.
Alexandra Furnea se teme să meargă la concerte în România. „Stau în spate, foarte aproape de ieșire”
Întrebată dacă a mai fost la concerte, tânăra jurnalistă a afirmat că a mers la foarte puțin evenimente organizate în interior și, când a făcut acest lucru, a ales un loc aproape de ieșire.
„Am fost la foarte puține în acești ani, foarte puține concerte indoor. În aer liber am mai fost la concerte, dar de obicei stau în spate, foarte aproape de ieșire.
Îmi e foarte greu să merg la concerte și pentru că am activat ca jurnalistă în domeniu și cunoșteam aproape pe toți cei care s-au stins. Îmi e foarte greu să mă duc la un concert în România și se întâmplă să văd băieți care seamănă cu Claudiu Petre sau fete care seamănă cu Teo Maftei, băieți care seamănă cu Alex Pascu și mă doare sufletul de fiecare dată când se întâmplă asta pentru că o clipă am senzația că ar putea să fie ei. După aceea îmi dau seama că are loc o nouă cădere din timp și îmi dau seama că nu e așa. Îmi e foarte greu să merg la concerte în România. Frica e unul dintre motive, dar cred că cel mai dureros e acesta, că oamenii aceia s-au dus și ai tendința să-i vezi peste tot și faptul că nu sunt ei e groaznic de dureros”, a mărturisit ea.
Cât despre cum vede România peste 10 ani, Alexandra Furnea și-a exprimat speranța că vom face „alegeri înțelepte în anii ce urmează”
„Se duce o lupte în mine între Alexandra cea optimistă și Alexandra cea pesimistă. Sper că totuși mai bine. Sper că facem niște alegeri înțelepte în anii ce urmează, sper să ieșim mai mulți la vot și să ne implicăm mai mult pe partea de societate civilă.
În momentul de față singurele arme pe care le avem la dispoziție în calitate de cetățeni ai acestei țări sunt implicarea în societatea civilă, voluntariatul, donațiile pe care le putem face către ONG-urile care se ocupă de problemele României și votul.
Votul mai ales este principalul lucru pe care putem să-l facem ca să ajutăm țara asta ăs meargă înainte, iar societatea civilă care s-a transformat într-un fel de înlocuitor al statului în România. Merită toate implicarea noastră și tot ajutorul pe care putem să-l oferim”, a afirmat ea.