Alegerile prezidențiale din Turcia deși au fost libere, nu au fost și corecte, este concluzia observatorilor internaționali. Potrivit acestora, nu a fost asigurată o concurență echitabilă între candidați. O altă problemă menționată ar fi promovarea mesajelor de ură împotriva minorităților.
Ce au observat organizațiile?
Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, dar și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care au monitorizat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Turcia, au menționat între altele prezența mai mare în mass media a lui Recep Tayyip Erdogan decât a adversarului său Kemal Kılıçdaroğlu.
”Ca și în primul tur, acoperirea mediatică părtinitoare și lipsa unor condiții de concurență echitabile au oferit un avantaj nejustificat președintelui în exercițiu,” a explicat Farah Karimi, coordonator special al OSCE.
Cele două organizații au criticat, de asemenea, mesajele împotriva minorităților prezente în discursurile ambilor candidați.
”Chiar aș dori să îi îndemn, la fel ca și Farah, să se abțină, după campanie, de la discursuri violente, de la discursuri de ură împotriva minorităților, fie că este vorba de LGBTIQ , dintr-o anumită parte spectrului politic (Erdoğan), fie că este vorba de refugiați, ceea ce am văzut, din păcate, în turul doi la cealaltă parte a spectrului politic (Kılıçdaroğlu),” a explicat Frank Schwabe, șef de delegației APCE.
Recep Tayyip Erdogan, care a obținut al treilea mandat de președinte al Turciei, are acum misiunea de a asigura refacerea unei economii cu o inflație galopantă și de a gestiona reconstrucția și redresarea zonelor afectate de cutremurele devastatoare de la începutul anului.