Donald Trump se întoarce victorios la Casa Albă. Este singurul lider american din istoria modernă a Statelor Unite care revine în funcție după o pauză de un mandat. Este un rezultat spectaculos cu atât mai mult cu cât sondajele dinaintea alegerilor indicau că cei doi candidați, Donald Trump și Kamala Harris, erau umăr la umăr. În doar câteva ore, totul s-a schimbat, iar republicanul Donald Trump câștigă cu o majoritate clară.
Trimișii speciali Euronews România la Washington, jurnaliștii Mari Jeanne Ion și Silviu Calangiu, explică cum a fost posibilă această răsturnare de situație.
Estimările jurnaliștilor americani despre alegerile prezidențiale: Efectiv nu s-a știut nimic
Mari Jeanne Ion: „Suntem în ceea ce americanii numesc «the morning after», dimineața de după ziua alegerilor președintelui Statelor Unite. N-aș putea să spun că este neapărat o mare surpriză pentru că înainte de ziua alegerilor, noi am stat de vorbă cu jurnaliști americani, cu analiști care spuneau ceea ce nu i-am auzit spunând niciodată: «putem construi un caz pe o victorie răsunătoare a Kamalei Harris», «putem construi un caz pe o victorie răsunătoare a lui Donald Trump», «putem construi un caz pe o egalitate umăr la umăr până la final». Efectiv nu s-a știut nimic.
Acum lucrurile sunt clare. Americanii au vorbit prin votul lor. Candidatul republican Donald Trump a obținut voturile a peste 270 de mari electori. Din cele 538 de voturi de electori, cineva trebuia să obțină cel puțin 270 pentru a fi declarat câștigător.”
Silviu Calangiu: „Donald Trump a câștigat detașat și votul popular”
Silviu Calangiu: „Lucrurile au început să se limpezească în Washington, D.C, în jurul orei 2 când Donald Trump s-a desprins câștigător în Pennsylvania, pentru că democrații și-au făcut un calcul foarte simplu. Trebuie să luăm cele trei state importante din «blue wall», trebuie să luăm 44 de voturi măcar din cele 93 disponibile în așa numitele swing states. Donald Trump le-a luat pe toate.
Mai mult, deși tabăra democrată - am urmărit pe X și pe Instagram, și modul în care a comunicat cu susținătorii săi; le-a spus oamenilor - aveți grijă că Trump o să iasă să-și declare victoria. Va fi nesusținută, vă asigurăm că vom luat toate măsurile pe cale legală să împiedicăm și să amendăm acest lucru.
Nu a mai fost cazul, pentru că Donald Trump a câștigat detașat și votul popular, este undeva la cinci milioane de voturi în față, în acest moment. Diferența este destul de mare, pentru că republicanii proiectează 325 de voturi la finalul numărătorii.”
Vorbim despre un slogan numai bun de inscripționat pe tricouri și pe șepci «The Golden Age of America».
Silviu Calangiu: „Noi aseară am urmărit discursul lui Donald Trump, unde clar este totul foarte euforic, unde vorbim despre un slogan numai bun de inscripționat pe tricouri și pe șepci «The Golden Age of America».
Pe democrați i-am simțit descumpăniți cam cu vreo două ore înainte să se afle că Trump va lua Pennsylvania.
Reacția democraților după ce au aflat că Trump a câștigat: Era o atmosferă de petrecere și de bucurie care s-a încheiat brusc
Mari Jeanne Ion: „Am intrat în direct azi de dimineață în matinalul Euronews România, pe rând, încercând să acoperim cât mai mult teren și încercând să vorbim cu cât mai mulți oameni. Undeva în jurul 7, ora României, deja watch party-ul organizat de Kamala Harris la Universitatea Howard începuse să se încheie. Deja veneau niște rezultate care nu prea erau încurajatoare. Atunci, muzica s-a oprit, oamenii au plecat spre casă.
I-am văzut ieșind din curtea interioară a universității, acolo cu doar o oră în urmă era o efervescență extraordinară. Se cânta pe scenă, era un cor de gospel i-a făcut pe toți să se ridice în picioare și să cânte. Era o atmosferă de petrecere și de bucurie care s-a încheiat brusc undeva în jurul orei 7, ora României.”
Silviu Calangiu: „Nu știu câți dintre susținătorii Kamalei Harris au apucat să urmărească mesajul lui Donald Trump, mesajul despre granițe sigure, despre taxe mult mai mici, despre un viitor prosper și o eră cum nu a mai fost în America.”
Silviu Calangiu: „Asistăm la sfârșitul unei ere. S-au terminat mitingurile de campanie ale lui Donald Trump”
Silviu Calangiu: „Mai marcăm o premieră. Asistăm la sfârșitul unei ere. S-au terminat mitingurile de campanie ale lui Donald Trump. Au fost peste 900 în cele două curse pentru mandatele de la Casa Albă. Trump chiar a punctat acest lucru în discursul său. A adus în față responsabili de campanie pentru a le mulțumi.
Noi am urmărit ieri cum se desfășoară procesul electoral. A fost un exercițiu foarte util și pentru noi. Am plecat imediat după intervenția de aici din Washington, D.C., din fața Capitoliului. Ne-am dus spre dus, spre Virginia, tocmai pentru a înțelege această polarizare, pentru a înțelege de ce centrele mari, centrele universitare, orașele mari, orașele cu putere economică sunt albastre (democrate, n.red) în principiu, iar odată ce te îndepărtezi se înroșesc. Când spun albastru și roșu mă refer la evident la culorile celor două tabere; albastru - democrații și roșu - republicanii.”
Mari Jeanne Ion: „În Capitală, oamenii au avut oarecum o reținere în a-și exprima opinia politică deschis”
Mari Jeanne Ion: „Spre sud am fost în Stafford și Fredericksburg, două localități rurale din punctul de vedere al americanilor. Acolo lucrurile s-au schimbat.
În Capitală, oamenii au avut oarecum o reținere în a-și exprima opinia politică deschis. Americanii au un obicei de a pune acele pancarte pe peluza casei, spunând acolo care este echipa pe care o susțin. În Washington nu s-a întâmplat asta.
Surpriza noastră a fost că la 75 de kilometri sud de Washington, totul era plin. De pe marginea drumului, până la casele oamenilor, până în fața secțiilor de votare, erau parcarte peste tot, nu doar cu numele candidaților, ci și cu sloganuri de campanie.
Acolo am găsit republicani mândri, ce nu am găsit în Washington, D.C., și am stat puțin de vorbă cu ei. Silviu a vorbit cu responsabilul GOP din Fredericksburg”.
În SUA, ai voie să faci campanie electorală inclusiv în ziua votului
Silviu Calangiu: „Aș remarca raportul de forțe diferit. Așa cum să spuneam și ieri, ai voie să faci campanie electorală inclusiv în ziua votului. Ai voie să se poziționezi în lateral, nu să îi tai calea cetățeanului care vine la vot, dar ai voie să stai în lateral cu însemnele tale, cu mostre de buletine de vot prin care îi arăți omului, îl poți întreba, poți discuta. Există discuții la nivel de reprezentare locală.”
Mari Jeanne Ion: „Un lucru care ne-a uimit: aceste secții de votare au fost organizate în clădiri administrative ce țin de biserici, nu doar în școli, în biblioteci, în centre pentru veterani.
Am stat de vorbă cu șeful unei secții de votare pe care am găsit-o în curtea unei biserici din Stafford.”
Kamala Harris va ieși în public să recunoască înfrângerea în fața lui Donald Trump
Silviu Calangiu: „În tabăra democraților s-a lăsat liniștea. Sunt aproape 10 ore de când am plecat de la Universitatea Howard și a apărut anunțul că vicepreședinta Statelor Unite nu va ieși să se adreseze susținătorilor. Între timp, cei din staff-ul său au precizat că se va întâmpla acest lucru peste câteva ore.
Așadar, Kamala Harris va ieși în public să recunoască înfrângerea în fața lui Donald Trump.
De ce americanii organizează watch parties pentru a urmări rezultatul alegerilor
Mari Jeanne Ion: „Aseară (marți seara, n.red) în Washington, D.C, dar și în toate localitățile americane au fost organizate watch parties. A fost un watch party imens organizat de echipa vicepreședintei Kamala Harris la Universitatea Howard. Fiecare bar, local, fiecare casă particulară a găzduit astfel de watch party-uri. Este o tradiție la americani să se reunească, să stea la masă și să privească în timp real procesul electoral și apoi să urmărească numărătoare voturilor.”
Silviu Calangiu: „Am mers în cartierul Nord-West care este populat preponderent de afroamericani. Nu am fost niciodată în cartierul Bronx din New York, dar cred că așa ceva se întâmpla în anii '70 când a pornit întreaga mișcare hip-hop. Pentru că auzeai boxele de la sute de metri depărtare.
Nu numai muzica era asurzitoare. Piesele alese au fost piesele folosite foarte mult de Kamala Harris în mitingurile de campanie; Beyonce, Kendrick Lamar, Childish Gambino sunt artiști afroamericani cu mesaje puternice pentru comunitate, mesaje puternice pentru America. Cred că un merit în promovarea acestor artiști îl are fostul președinte Barack Obama. Chipul lui Obama este încă prezent.”
Mari Jeanne Ion: „Mulți tineri încă aveau tricouri cu chipul lui Barack Obama”
Mari Jeanne Ion: „Mulți tineri încă aveau tricouri cu chipul lui Barack Obama. Acolo a fost un gen de mesaj pentru populația de culoare. Au o cultură fantastică, pentru noi a fost extraordinară experiența.
Silviu Calangiu: „Au fost mesaje puternice, iar fostul președinte Barack Obama a susținut-o cât de tare a putut în ultimele săptămâni pe Kamala Harris, prea puțin, însă, după cum arată rezultatul final.
De altfel, citind presa americană, am remarcat că li se aduc aceste reproșuri democraților, începând cu președintele Joe Biden care nu s-a retras la timp.”
Cursa prezidențială, alimentată cu miliarde de dolari
Silviu Calangiu: „A fost o cursă prezidențială alimentată cu foarte multe fonduri. Nu mai puțin de 10 miliarde și jumătate de dolari au fost cheltuite pe reclame pentru această campanie. Asta înseamnă cu un miliard mai mult decât la scrutinul precedent, este record absolut.
Democrații au cheltuit cinci miliarde, prin comparație cu republicanii care au consumat cu un miliard mai puțin.
În privința statelor, concentrarea a fost copleșitoare în cele din zona «blue wall» Pennsylvania - 637 de milioane de dolari cheltuite de tabăra democrată. 543 de milioane de milioane de republicani, de susținătorii lui Donald Trump.
În Michigan, au fost investite 446 de milioane de dolari de către democrați în publicitatea electorală. 320 de milioane - tabăra lui Donald Trump.
Toți acești bani vin din donații. De altfel, în discursul său câștigător de azi noapte, Donald Trump le-a mulțumit direct celor care i-au alimentat permanent campania și în special lui Elon Musk. A construit o întreagă poveste în jurul lui Elon Musk, începând cu aterizarea impecabilă a rachetei Space X pe care el s-a făcut că nu a înțeles-o. A conversat cu Elon Musk pe această temă”.
Acțiunile grupului lui Trump au crescut după publicarea primelor rezultate ale alegerilor prezidențiale
Silviu Calangiu: „Trump Media&Technology, grupul său, a crescut cu 47%. Indicii bursieri au reacționat pozitiv cu până la 3%. Dolarul a avut cel mai mare avans din ultimii doi ani în raport cu euro și, în general, acțiunile marilor bănci americane au consemnat un avans puternic. De asemenea, piața crypto este foarte sus. Bitcoin a atins un nou nivel record. E undeva la 75.000 de dolari.
Mari Jeanne Ion: „Donald Trump a devenit cu un miliard mai bogat după ziua de ieri, pentru că acțiunile DJT au crescut fulminant odată cu victoria sa”
Kamala Harris a avut sprijinul celebrităților. „Nu au reușit să convingă electoratul american, foarte preocupat de buzunar”
Mari Jeanne Ion: „A avut de toate această campanie. Democrații au avut un «star studded show», un spectacol plin de stele.
Nenumărate vedete au ieșit la rampă ca să o susțină pe Kamala Harris. Au îndemnat oamenii să iasă la vot în toate modurile posibile, prin concerte, mesaje înregistate, prin mesaje pe Twitter, pe Instagram, pe toate platformele digitale pe care s-a putut comunica.
Eva Longoria, Pink, Sharone Stone, Kary Perry, rapperul Fat Joe, de origine portoricană, Ricky Martin, Oprah Winfrey. Ultima seară de campanie a fost încheiată cu apariția celebrei Lady Gaga. Toți au încercat să încline balanța către Kamala Harris, ba chiar și Taylor Swift.
Nu au reușit să convingă electoratul american, foarte preocupat de buzunar, de creșterea prețurilor cam cu 50% , de creșterea costului utilităților.
Toate aceste vedete nu au reușit să-i convingă pe oameni că buzunarul lor nu o duce atât de rău. De altfel, dacă stăm să ne uităm la analize, doar unul din 10 americani susține că o celebritate ar fi reușit vreodată să-i schimbe viziunile politice și doar 8% dintre americani au spus că au mers la vot în urma îndemnurilor lansate de vedetele pe care urmărește și le admiră”
Ce urmează după alegerea lui Donald Trump
Ce urmează acum este finalizare numărătorii, anunțul oficial și așteptarea datei de 20 ianuarie 2025, când Capitoliu se întâmpla ceremonia de inaugurare.
Silviu Calangiu: „Pe 20 ianuarie, Donald Trump își va prelua oficial noul mandat. E interesant cum va arăta echipa de guvernare a lui Trump. În 2016, a format-o destul de greu. Acum este de așteptat să se miște mult mai repede.”