Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mbappé avertizează asupra extremismului și le cere francezilor să voteze la alegerile anticipate: Suntem într-un moment critic

Superstarul naționalei Franței, Kylian Mbappé, face apel la oameni să iasă la vot în contextul alegerilor generale anticipate, din această vară. Noul fotbalist al lui Real Madrid a transmis că națiunea se află într-un moment critic și a avertizat, în special tânăra generație, să nu rămână nepăsătoare față de pericolului extremismului.

Kylian Mbappé, apel către francezi să iasă la vot la alegerile anticipate: Ne află într-un moment critic / Putem modela viitorul țării noastre

Alegerile europene au fost primul test electoral după crizele succesive prin care a trecut Uniunea Europeană în ultimii ani. Pandemia de COVID-19, explozia prețurilor energiei și războiul din Ucraina au pus la încercare partidele de la conducerea blocului comunitar și au lăsat spațiu pentru ca partidele ultranaționaliste să câștige teren. Parlamentul European are două grupuri politice ultranaționaliste: Identitate și Democrație (ID) și grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (CRE/ECR).

În Franța, rezultatul remarcabil obținut de formațiunea politică de extrema dreapta Adunarea Națională la alegerile pentru Parlamentul European l-a determinat pe președintele Macron să dizolve legislativul și să ceară alegeri anticipate. Cu perspectiva unui nou succes al forțelor de dreapta, Franța de stânga se mobilizează și protestează în stradă.

Mbappé, unul dintre cei mai talentați atacanți din lume, i-a avertizat pe tineri, și nu numai, asupra pericolelor care amenință democrația franceză.

Kylian Mbappé: „Cred că ne aflăm într-un moment critic în istoria țării noastre. Trebuie să evaluăm lucrurile și să vedem care sunt prioritățile noastre. Campionatul European este un moment important în cariera noastră, dar cred că suntem în primul rând cetățeni și nu trebuie să fim deconectați de lumea din jurul nostru și cu atât mai puțin de țara noastră.

Așadar, știm că ne aflăm într-un moment foarte important din istoria națiunii noastre, într-o situație neobișnuită, și de aceea fac apel la toți francezii și mai ales la tânăra generație (n.r. să iasă la vot). Cred că suntem o generație care poate face diferența. Astăzi vedem că extremele bat la ușa puterii, iar noi avem ocazia de a modela viitorul țării noastre”.

În Germania, societatea civilă face demersuri pentru a obține interzicerea partidului de extremă dreapta, AfD.

Protestele organizate pentru a opri ascensiunea acestei formațiuni nu au dat rezultate, spun cei care cer guvernului măsuri ferme. Decizia de a interzice un partid politic poate fi luată doar de Curtea Constituțională Federală, la cererea Guvernului sau a Parlamentului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE