Donatorii internaționali s-au angajat să ofere un ajutor de șapte miliarde de euro pentru populația din Turcia și Siria afectată de cutremurul devastator din 6 februarie, a anunțat premierul suedez Ulf Kristersson, potrivit Euronews.
Uniunea Europeană și partenerii săi internaționali s-au reunit luni la Bruxelles în încercarea de a strânge fonduri pentru Turcia și Siria.
"Sunt mândru să anunț că vom vedea un sprijin suplimentar substanțial. Angajamentele se ridică acum la șapte miliarde de euro", a declarat Kristersson.
Cutremurul cu magnitudinea 7,7 din 6 februarie a ucis peste 52 000 de persoane - marea majoritate în Turcia. Mai mult de 200.000 de clădiri din Turcia fie s-au prăbușit, fie au fost grav avariate.
Comitetul Internațional de Salvare, un grup de ajutor care răspunde la crizele umanitare, a declarat că situația din regiune rămâne critică și a îndemnat donatorii să se asigure că apelul ONU pentru Turcia și Siria - care solicită un miliard de dolari și, respectiv, 397 de milioane de dolari - este finanțat în totalitate.
"Oamenii afectați de acest cutremur devastator se bazează pe faptul că donatorii care se reunesc la Bruxelles vor face un pas înainte în această săptămână", a declarat Tanya Evans, directorul de țară al IRC în Siria. "Aceștia trebuie să se asigure că sunt disponibile fonduri pentru articole care salvează vieți, inclusiv alimente, adăposturi, haine călduroase și apă curată, precum și pentru a sprijini sistemul de sănătate deja slăbit, inclusiv furnizarea de medicamente și echipamente medicale. Dacă nu reușesc să facă acest lucru, cei mai vulnerabili vor plăti prețul."
Situația supraviețuitorilor din Siria
Supraviețuitorii cutremurului din nord-vestul Siriei, aflat sub controlul rebelilor, au primit foarte puțină asistență din cauza războiului de 12 ani din țară. UE a declarat că 15,3 milioane de sirieni dintr-o populație de 21,3 milioane de locuitori aveau deja nevoie de asistență umanitară înainte de producerea cutremurului.
Blocul comunitar oferă ajutor umanitar Siriei din 2011 și dorește să îl intensifice. Însă blocul nu intenționează să ajute la reconstrucția țării devastate de război, în condițiile în care UE a instituit sancțiuni împotriva regimului sirian al președintelui Bashar Assad din cauza represiunii continue a acestuia împotriva civililor.