Organismul de supraveghere nucleară al ONU a cerut joi Rusiei să pună capăt tuturor acțiunilor la instalațiile nucleare ucrainene, au declarat diplomații prezenți la votul cu ușile închise, relatează Euronews.com. Este pentru a treia oară când Consiliul Guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și Energetică (AIEA), format din 35 de țări, adoptă o rezoluție de acest fel.
Statele care au votat împotriva rezoluției
Textul prezentat de Canada și Finlanda spunea că organismul de supraveghere a îndemnat Rusia să se retragă imediat de la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei.
„(Consiliul de Administrație) își exprimă profunda îngrijorare că Federația Rusă nu a ținut cont de apelurile Consiliului de Administrație de a înceta imediat toate acțiunile împotriva și la instalațiile nucleare din Ucraina și solicită ca Federația Rusă să facă acest lucru imediat”, se arată în textul rezoluției.
Rusia și China au votat împotriva rezoluției, în timp ce Kenya, Namibia, India, Pakistan, Arabia Saudită, Africa de Sud și Vietnam s-au abținut, au precizat diplomații.
Personalul ucrainean continuă să opereze Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, în condiții care, potrivit AIEA, pun în pericol siguranța centralei.
Zonă de protecție în jurul centralei
Atât Moscova, cât și Kievul se acuză reciproc pentru bombardamentele care au avariat clădirile de la Zaporojie și au tăiat liniile electrice esențiale pentru răcirea combustibilului din reactor și pentru evitarea unei fuziuni nucleare.
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a cerut crearea unei zone de protecție în jurul centralei pentru a pune capăt bombardamentelor și a reduce riscul unui accident nuclear catastrofal. În rezoluție se precizează că consiliul a aprobat eforturile lui Grossi.
„(Consiliul) își exprimă profunda îngrijorare cu privire la presiunile inacceptabile asupra personalului operativ ucrainean de la centrala nucleară Zaporojie și la reținerile acestuia, precum și la întreruperea repetată a alimentării externe cu energie electrică ca urmare a bombardamentelor din zona înconjurătoare”, se mai arată în textul rezoluției.