Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a avertizat sâmbătă că există un risc de ''pulverizare de substanţe radioactive'' la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele ruse, transmite Agerpres.
Potrivit Energoatom, forţele ruse ''au bombardat locul în mai multe rânduri în ultima zi''.
„Infrastructura centralei a fost afectată şi există riscul de scurgeri de hidrogen şi de pulverizare de substanţe radioactive”, a indicat Energoatom pe Telegram, adăugând că există şi „un risc ridicat de incendiu''.
De partea sa, Ministerul Apărării rus a acuzat armata ucraineană că a bombardat centrala Zaporojie de trei ori în ultimele 24 de ore.
În ultimele săptămâni, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente care au vizat locul acestei centrale, ceea ce a sporit temerile privind producerea unei catastrofe de tipul celei din 1986 de la Cernobîl.
Reactoarele de la Zaporojie, repornite
Situația de la centrala nucleară de la Zaporojie este „extrem de periculoasă”, potrivit ministrului ucrainean de externe Dimitri Kuleba. Acesta a mai spus că au izbucnit incendii în pădurea din preajma centralei.
Centrala a fost decuplata de la rețeaua electrică pentru prima dată după ce incendiile au deteriorat o linie de transport a electricității, potrivit operatorului de energie nucleară din Ucraina. Linia afectată este diferită de cea care transportă energie pentru a rula sistemele de răcire esențiale pentru funcționarea în siguranță a reactoarelor. Oprirea cu alimentare electrică a accentuat îngrijorările legate de luptele din apropierea centralei.
„În momentul în care Rusia ne-a invadat, Ucraina, Europa și lumea păreau a fi la marginea unei catastrofe nucleare de o amploare inimaginabilă. Atâta timp cât trupele rusești sunt prezente la centrala nucleară de la Zaporojie, riscul unui accident nuclear rămâne extrem de mare”, a declarat Dimitri Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei.
Centrala, cea mai mare din Europa, a fost ocupată de forțele ruse și operată de specialiști ucraineni, încă de la începutul războiului. Ucraina susține că Rusia ține centrala sub asediu, depozitând arme și lansând atacuri în jurul ei. La rândul sau, Moscova acuză Ucraina că a folosit artilerie asupra instalației.
Italia va acorda tot sprijinul Ucrainei
Ministrul italian a declarat, în cadrul conferinței de presa comune, că Rusia șantajează Europa, prin restricționarea alimentării cu gaz. El a mai spus că Italia vă acorda tot sprijinul Ucrainei, în urma unei întâlniri cu președintele Zelenski și a unei vizite în orașul Irpin.
„Rusia trebuie să pună capăt acestei agresiuni inacceptabile și foarte grave, acestei ocupații ilegale, dar și atacurilor sale brutale asupra civililor neînarmați. Suntem alături de voi pentru a găsi pacea, pentru a pune capăt acestui conflict teribil. Suntem foarte conștienți că Rusia nu ratează o oportunitate de a continua acțiunile militare și de a intensifica războiul. Dar pentru noi, calea de urmat rămâne cea importantă a diplomației pentru atingerea păcii”, a declarat Luigi Di Maio, ministrul italian de Externe.
Experții ONU ar putea vizita „foarte curând" centrala
Moscova și Agenția Internațională pentru Energie Atomică au ajuns la un acord de principiu pentru că experții ONU să ajungă în inspecție la Zaporojie. Iar directorul general al Agenției, Rafael Grossi, a declarat că ar putea vizita „foarte curând" centrala.
„Chestiunea este că această operațiune este extrem de complexă. Pentru început, cum ajungem acolo. Vorbim despre o zonă de război. Așa stau lucrurile în Ucraina, lucrurile sunt oricum dificile, am fost acolo deja de două ori. Am fost la Cernobîl unde am încercat să stabilizăm centrala. Am fost în sudul Ucrainei, unde este o altă centrală nucleară. Ca să ajungi acolo este desigur extrem de complex. Deci, trebuie să avem asigurată securitatea, securitatea în sensul integrității fizice, să nu fim împușcați, aspecte care trebuie luate în considerare. Acest lucru necesită încetarea focului în anumite zone prin care vom trece. În plus, trebuie să stabilim cu exactitate termenii misiunii, ce vom face acolo eu și experții mei când ajungem acolo. Aceste lucruri necesită ceva timp. Ceea ce este important, și ați spus-o și dumneavoastră, este că acum toată lumea știe că trebuie să ajungem acolo, trebuie să ajunge acolo cât mai curând. Kievul acceptă acest lucru. Moscova acceptă acest lucru. Trebuie să mergem acolo. Și vom ajunge acolo, sperăm, foarte, foarte curând. Moderator: „Foarte curând” înseamnă zile sau săptămâni? Zile”, a explicat Rafael Grossi.
Și președintele Zelenski a cerut comunității internaționale să intensifice presiunea asupra Rusiei, pentru a se retrage de la centrala nucleară din Zaporojie, pentru a evita „dezastrul global al radiațiilor”.