De acum și în România agresorii pot fi monitorizați electronic. Poliția Română a implementat proiectul pilot privind brățările electronice în trei județe, Mureș, Iași, Vrancea și municipiul București. Măsura a fost luată pentru a reduce numărul victimelor violenței domestice, fenomen aflat în creștere. Au fost deja cumpărate peste 900 de kituri de monitorizare electronică, iar în următorii trei ani vor fi în total 15.000 de brățări care, speră autoritățile, vor feri victimele de răzbunarea partenerilor agresivi.
UPDATE. Primul caz de folosire brățării s-a înregistrat duminică, în București. După un apel la 112 privind agresarea unei femei de către concubinul ei, polițiștii s-au deplasat, de urgență la fața locului, unde au luat legătura cu victima, care prezenta urme vizibile de violență. În cauză, a fost emis ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului, asupra acestuia fiind montat un dispozitiv de supraveghere electronică. Cercetările sunt continuate de către Secția 17 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Sistemul de monitorizare cu brățări electronice a devenit operațional la miezul nopții, în data de 1 octombrie. Imediat după implementare, în București, polițiștii au intervenit la un caz de violență domestică, însă victima nu a vrut ca agresorul să fie supravegheat electronic.
Comisar-șef poliție Dragoș Iliescu: Vom avea acest sistem, alcătuit din capătul de brățară ce face legătura cu sistemele telefonice și brățara care se montează se prindere de gleznă sau încheietura mâinii agresorului și rămâne acolo până la înlăturare de către un polițist.
Dispozitivul comunică prin semnal Bluetooth cu un telefon pe care îl primește agresorul. Deocamdată, sistemul a fost implementat doar în București, Iași, Vrancea și Mureș, urmând ca până în 2025 să fie extins la nivel național. Printre ultimele județe în care partenerii agresivi vor fi supravegheați electronic se află Timiș, Maramureș, Constanța sau Tulcea.
Comisar-șef poliție Dragoș Iliescu: Agresorul este obligat să aibă permanent acest telefon asupra lui, să fie încărcat. Orice chestiune referitoare la nefuncționare va declanșa o alertă, iar politia va fi în măsura să verifice ce s-a întâmplat.
Victima primește și ea un telefon mobil, pe care va putea urmări, în timp real, inclusiv traseul agresorului, dacă acesta intră în perimetrul setat de instanță.
Maria Moiș – jurnalist Euronews: În cazul în care agresorul se află la o distanță mai mică de 30 de metri față de victimă se declanșează aceasta alarmă. Poate fi oprit sunetul, în cazul în care victima vrea să se ascundă și apoi are trei opțiuni: mesaj scris către dispecerat, apelarea 112 direct din aplicație sau telefon cu polițistul de caz.
Pe telefoanele mobile primite de agresor și victimă funcționează doar aplicațiile de monitorizare.
Georgian Drăgan – purtător de cuvânt IGPR: Când se deplasează pe raza altor localități când să spunem ca s-ar afla la mare atât agresorul cât și victima, când agresorul se apropie peste distanța stabilită se primește o alertă către dispeceratul unității de poliție. Dispeceratul are localizarea și direcționează echipajul cel mai apropiat pentru identificarea victimei și concomitent pentru identificarea agresorului.
O treime dintre ordinele de protecție sunt încălcate
Numărul cazurilor de violență domestică este în creștere, spun polițiștii, iar fenomenul este greu de ținut sub control atâta timp cât o treime dintre ordinele de protecție sunt încălcate.
Eduard Mirițescu, adjunct al Inspectorului General al Poliției Române: Ne așteptăm să reducem sau să limitam creșterile acestea. În primele opt luni ale anului curent s-au înregistrat cu mai mult de 13% fapte penale, față de aceeași perioadă a anului trecut. Acest lucru ne arată că trebuie să luăm măsuri corespunzătoare.
Un astfel de kit costă 7.500 de lei, iar în cazul în care în procesul de monitorizare intră și membri familiei costul echipamentelor se ridică la 11.200 de lei. Dispozitivele au fost deja prevăzute cu sisteme speciale, astfel încât din anul 2016 să poată fi supravegheate electronic și persoanele aflate în arest la domiciliu sau sub control judiciar.