Pentru a ajunge la liceul dorit, absolvenții claselor a VIII-a trebuie să completeze cu mare atenție fișa de înscriere și să aștepte repartizarea computerizată. Ceea ce se știe mai puțin este că, după această repartizare, elevii pot face schimb de locuri, în cazul în care nu au reușit să ajungă în liceul sau specializarea dorită.
Anul acesta repartizarea computerizată va avea loc în 19 iulie. Până atunci, elevii verifică opțiunile existente și completează fișa de înscriere pentru admiterea la liceu.
Așa a făcut și Anastasia Boroacă, asbolventă a Școlii Gimnaziale ”Elena Farago” din Craiova, care are media de admitere la liceu 9.45. Vrea la o clasă de științele naturii și, dacă nu reușește din prima, ia în calcul un schimb de locuri.
”Eu am ales să pun 22 de opțiuni pentru liceu. Am ales științele naturii bneînțeles, iar apoi filologie, științe sociale și acele bilingve. Mi-aș dori foarte mult să intru la științe ale naturii. Ideea de a face un schimb de locuri mi se pare una foarte bună. Și, da, sunt deschisă să fac schimb de loc ,dacă nu mi-ar conveni ceva.”, a declarat Anastasia Boroacă- absolventă Școala Gimnazială Elena Farago Craiova
Și Mara Rusu de la Școala Gimnazială Elena Farago din Craiova vrea tot la o clasă de științe ale naturii, dar a pus și alte opțiuni, doar ca să intre la liceu.
”29 de opțiuni și le-am pus după preferințe. Ai emoții la repartizare? Da, din cauza locurilor mai ales. Știi că poți face schimb de locuri și cum ți se pare ideea? E o idee bună, în caz de orice, pentru unii elevi care au luat note mai puțin avantajoase e bine. La ce specializare i-ai dori? Științe ale naturii.”, a spus Mara Rusu- absolventă Școala Gimnazială Elena Farago Craiova.
Ce condiții trebuie să fie îndeplinite pentru ca schimbarea să fie posibilă
Exista mai multe condiții pentru realizarea schimbului. Elevul trebuie să aibă media minimă de admitere în respectiva clasă la care dorește să se mute și să găsească un coleg, care să vrea să facă schimb. Deși mai puțin cunoscut, schimbul de elevi a existat și în anii anteriori și s-a făcut chiar și între absolvenți din orașe diferite.
”S-a întâmplat ca un elev, vă dau un exemplu de acum câțiva ani, din Calafat care a luat medie mare, așadar se încadra la unul dintre colegiile din municipiul Craiova a găsit un elev, un coleg care a obținut la fel o medie mare, au îndeplinit ambii criteriul de medie din Craiova și au făcut acest schimb cu acordul lor și implicit al părinților”, a anunțat Aida Ionescu – inspector școlar general adjunct.
Pentru schimb de elevi, cererile se depun la inspectoratele școlare și acolo se găsesc și compatibilitățile pentru astfel de situații.
”În primul rând se depune un dosar la Inspectoratul Școlar Județean Dolj de către elev, bineînțeles, însoțit de părinte care conține o cerere tip pentru cazurile speciale, cerere care se regăsește pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Dolj, acordul celor doi elevi, respectiv acordul părinților, copie după cartea de identitate a elevilor dar și a părintelui, tutorele legal, reprezentantul legal al fiecăruia dintre cei doi elevi, iar criteriul de bază este media de admitere, medie pe care comisia județeană o poate identifica din baza de date a Evaluării Naționale. ”, a adăugat Aida Ionescu.
Rezultatele repartizării la licee 2023 se afișează pe 19 iulie.
Cererile pentru schimb de elevi după admiterea computerizată se depun la în perioda 26-28 iulie.