Aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen nu figurează pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI de luna viitoare. Aceasta este prima reuniune oficială după cea din luna decembrie în care Austria s-a opus extinderii spațiului Schengen. Consiliul JAI ar urma să aibă loc între 9 și 10 martie, iar documentul care face referire la ordinea de zi provizorie include doar o discuție despre funcționarea spațiului Schengen și viitorul politicii în domeniul vizelor. Pe de altă parte, pe ordinea de a Consiliului JAI din decembrie era menționată „aplicarea integrală a aquis-ului Shengen în Bulgaria, în Croația și în România”.
Speranțe legate de anul 2023
După votul din Consiliul JAI de anul trecut, guvernanții din România au menționat Consiliul JAI din martie ca posibilă dată pentru reluarea discuției privind extinderea spațiului Schengen. Președintele Klaus Iohannis spunea în decembrie că spera că România să adere la Schengen în 2023, dar se ferea să menționeze o dată anume.
„România va intra în Schengen, dar acum la acest moment nu cred că putem să ne legăm de o dată, de februarie sau de martie speranţa. Și speranţa mea e ca în anul 2023, România să intre în Schengen cu drepturi depline. Nu o anumită dată când se discută este miza, ci intrarea în Schengen e miza. Sigur, deja Consiliul JAI din martie ar fi, cel puțin teoretic, un moment bun pentru a discuta această chestiune.
Personal, mă aștept ca România să intre în Schegen în 2023, fără ca în acest moment să spunem o dată când se ia decizia”, spunea președintele.