Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acuzații de blat între PSD și AUR. Geoană și Ciucă susțin că social democrații ar vrea să-l ajute pe Simion cu voturi, la prezidențiale

Apar acuzații fără precedent ce vizează alegerile din România. Mircea Geoană și Nicolae Ciucă îi suspectează pe social-democrați că ar vrea să ajute cu voturi partidul lui George Simion, astfel încât candidatului AUR să ajungă în turul doi al prezidențialelor. Ar fi scenariul sigur prin care Marcel Ciolacu ar câștiga alegerile, susțin cei doi. Ei insinuează inclusiv o posibilă implicare a Moscovei în alegerile de la București. Social-democrații și George Simion neagă toate acuzațiile.

Geoană și Ciucă acuză PSD că ar vrea să ajute AUR cu voturi, la prezidențiale

Primul care a vorbit despre scenariul în care PSD ar putea da voturi partidului lui George Simion a fost Mircea Geoană, într-un discurs ținut pe 21 octombrie, la Timișoara.

A doua zi de dimineață, la prima oră, deputatul PNL Alexandru Muraru a postat pe Facebook un mesaj asemănător. Dacă Mircea Geoană reclama „metoda EBA”, Muraru vorbea de „metoda Hrebenciuc” și făcea calcule exacte despre cum PSD le-ar da celor de la AUR în fiecare secție de votare câte 10, 20 de voturi, până s-ar strânge 380.000 în toată țară.

Candidatul PNL la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, nu a putut aduce dovezi pentru suspiciunile liberalilor. Dar a lansat și el acuzații și ipoteze.

Nicolae Ciucă, candidatul PNL la președinție: „În acest moment se încearcă foarte mult ca în turul doi să intre liderul Partidului Social Democrat și liderul AUR. Este opțiunea și dorința Partidului Social Democrat, știind că doar în această formulă ar putea să câștige. Din păcate, după toate cele ce vedem că s-a întâmplat și în Republica Moldova, nu este doar dorința lor, este și dorința Rusiei, motiv pentru care consider că cetățenii României trebuie să fie cât se poate de atenți la ceea ce ne dorim în continuare.

Mircea Geoană a reluat și el acuzațiile, într-o conferință de presă, la București.

Mircea Geoană, candidat independent la președinție: Semne foarte clare ale unei înțelegeri subterane. Sper să fie doar tactice, să nu fie ceva strategic, să nu avem dintr-o înțelegere subterană, singura șansă a lui Ciolacu e să câștige cu Simion și încearcă să și-o fructifice. Sper să nu existe ceva mai structurat și să nu vedem, Doamne ferește, în anii viitori, o chestiune mai explicită între între cei doi.

Social-democrații din județul deputatului PNL Alexandru Muraru susțin că acuzația colegului lor de coaliție este o invenție.

Bogdan Cojocaru, preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Iaşi: Domnul Muraru nu are posibilitatea să vorbească despre alte lucruri importante pentru comunitatea ieșeană, inventează astfel de subiecte. E doar o nouă temă falsă aruncată de domnul deputat, fără să aibă în spate ceva credibil. Nu au existat astfel de discuții nici în cadrul organizației județene Iași și sunt convins că nici în alte organizații.

George Simion neagă și el scenariul.

George Simion, candidatul AUR la președinție: Nu am nevoie de voturile nimănui, nu am nevoie decât de respectarea legilor electorale și de respectarea Constituției. Mă descurc singur să intru în turul doi și să câștig în turul doi.

Mircea Geoană și Nicolae Ciucă au vorbit și despre o paralelă între alegerile din România și cele din Republica Molodova, avertizând că există pericolul ca Moscova să vrea să influențeze și scrutinurile de la București. Ei acuză faptul că AUR și Diana Șoșoacă, dacă ar fi cumva ajutați, ar putea ajunge să aibă o putere foarte mare în Parlamentul României, de peste 40%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE