Cei mici sunt primii care susțin testele de final de an. Urmează o perioadă stresantă pentru elevii absolvenți, iar asta înseamnă și mai multe ore de meditații pentru a aprofunda materia. În acelasi timp, profesorii care oferă meditații trebuie să o facă în mod legal, pentru că așa le cere ANAF. Au termen până pe 25 mai să depună declarațiile pe venit.
Evaluările Naționale au doar rol de diagnosticare a stării învățământului la nivel național.
Rezultatele testelor nu se fac publice, nu se notează cu calificative, nu se trec în catalog. Startul îl dau, în fiecare an, cei mici dintre școlari. La doar 8, 9 ani au intrat în febra unui examen de oameni mari, cu reguli clare – evaluarea la limba română. În zilele următoare vor da primele teste și elevii de clasa a 4-a și a 6-a.
Elev: ”Am știut să răspund la toate întrebările și o să iau 10."
Elev: ”Am avut un pic emotii, dar cred că o să fie bine. “
Elevii din clasele terminale au uitat emotiile primului test. E o perioadă stresantă pentru ei, se pregătesc pentru examenele finale. Organizația Salvați Copiii România susține că aproape 60% dintre elevi fac meditații la cel puțin o materie, după doi ani de pandemie, iar acest lucru înseamnă sute de lecții predate în privat.
Andreea, părinte: ”Dacă ai norcul să găsești un profesor bun este un mare lucru și trebuie să ții de el, să nu rateze copilul nici o oră de meditații, pentru că este posibil să fie exclus de pe acea listă a dascălului respectiv.”
Profesorii au intrat în atenția ANAF. Li se cere să ofere aceste servicii legal, trebuie să-și declare veniturile și să aibă casa de marcat.
Carmen este mama unui elev de clasa a 2-a. De câteva luni, copilul merge la meditații pentru care părinții cheltuie 300 de lei pe săptămână, suma depășind 1.000 lei pe lună.
Carmen, părinte: “Cred că ar trebui să fie fiscalizați, să primim un bon, pentru că de foarte mulți ani se merge pe această chestie, pe meditații, mai ales că a fost școala online. Mulți parinti se vad nevoiti sa faca meditatii cu copiii lor.“
Daniel, reprezentant ANAF: ”Unii elevi au găsit o soluție de a evita costurile pentru meditații. Se folosesc de platformele de învățare online create de unii profesori pe facebook sau lectiile postate de altii pe tik tok sau yotube.”
În prezent, pretul pentru o meditație de 60 minute variază între 50-100 lei, însă unii profesori cer și până la 200 lei.