Două cazuri de incidente în școli în mai puțin de 24 de ore: un elev de clasa a VIII-a și-a înjunghiat un coleg mai mic, în timpul pauzei, la o școală din județul Galați. Victima este și acum în spital. În Ilfov, două fete au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce un elev a folosit un spray lacrimogen pe hol.
Numărul violențelor care au loc în școli a crescut cu 25% în 2021, față de 2019, arată datele oficiale.
Federația Asociațiilor de Părinți spune că fenomenul este mult mai mare, pentru că nu toate faptele sunt raportate și cere de urgență măsuri pentru a preveni astfel de incidente.
Un elev cu spray paralizant
Cu puțin timp înainte de încheierea orelor, directoarea școlii generale ”Ion Vișoiu” din Chitila a chemat poliția.
”În jurul orei 12.30-13.00 a fost un incident la noi la școală. Unul dintre elevii de clasa a VII-a avea asupra lui un spray paralizant cu care a amenințat în joacă pe unul dintre colegi la toaletă și probabil din greșeală a apăsat pe spray, moment în care substanța s-a răspândit pe hol. Au fost copii care tușeau, am evacuat imediat etajul, am scos copiii în curte, am anunțat poliția. Câteva fetițe acuzau insuficiență respiratorie și am apelat 112”, spune directoarea școlii generale Ion Vișoiu din Chitila, care a chemat autoritățile.
Incidentul s-a întâmplat cu toate că școala are pază. Copilul care a folosit spray-ul lacrimogen este în grija rudelor, părinții fiind plecați în străintate. Un incident mai grav s-a întâmplat luni, în timpul pauzei, între doi elevi de la o școală din localitatea Movileni, județul Galați.
”În timpul conflictului dintre cei doi, elevul de 14 ani ar fi scos din buzunarul pantalonului un cuțit de tip briceag și l-ar fi lovit pe celălalt elev în zona abdomenului provocându-i leziuni. Minorul de 13 ani a fost transportat la spitalul pentru copii, unde a rămas internat”, arată Ciprian Stoica, agent șef principal al IPJ Galați.
Cazul este cercetat de poliție, iar conducerea școlii a deschis o anchetă proprie.
Nu s-au înregistrat conflicte anterioare între cei doi copii
”Fapta s-a desfășurat in pauză, trebuie văzut ce se întâmplă cu elevii atunci unde era profesorul de serviciu, adică toți pașii. A fost un conflict spontan, nu a intervenit până în acest moment nu fusese un conflict anterior între cei doi elevi”, spune Gina Brânzan, inspector școlar, ISJ Galați.
Cele două anchete vor determina și cum a ajuns copilul cu briceagul, în școală.
În ultimii trei ani, au fost înregistrate aproape 20.000 de incidente în școli. Ce trebuie reținut este faptul că în anul școlar 2021-2022 au fost înregistrate cu 25% mai multe violențe față de anul școlar de dinainte de pandemie, când nu erau restricții, iar elevii puteau merge fizic la ore.
Nu toate cazurile de violență în școli ajung la poliție
Federația Națională a Asociației de Părinți spune că fenomenul violențelor în școli este mult mai amplu, pentru că nu toate cazurile ajung la poliție.
”Vorbim de lipsă de educație ce trebuie să plece din familie, vorbim de lipsa de educație la nivelul unităților de învățământ pentru că, în general, ori de câte ori au loc aceste conflicte se încearcă mușamalizarea lor, astfel încât conducerea instituțiilor de invățământ care ar trebui să raporteze către politie să nu fie o cifra corectă, să se traga un semnal de alarma! Dacă s-ar raporta toate aceste conflicte, cu certitudine că acțiunea ar fi una promptă, trebuie să vorbim de prevenție nu doar la intervenție, așa cum s-a întâmplat la școala de la Jilava acolo unde intervenția a fost binevenită, dar nu în forță”, precizează Iulian Cristache, președintele Federației Național a Asociațiilor de Părinți.
O acțiune de prevenire a poliției la o școală din județul Ilfov este contestată de părinți. Ei spun că polițiștii au intervenit brutal în timpul orelor de curs și i-au percheziționat pe elevi. IPJ Ilfov transmite că aveau informații că elevii vin la școală cu bricege.
”Ca urmare a plângerilor formulate împotriva polițiștilor de la Ilfov și a faptului că s-a deschis un dosar penal și până vom avea un deznodămant, vom vedea inacțiune din partea polițiștilor din țara care ar trebui să intre în școli pentru că le este frică să nu fie subiectul unor plângeri din partea părinților”, spune Cosmin Andreica, lider sindical al polițiștilor.
Asociațiile de Părinți spun că săptămâna viitoare se vor întâlni cu autoritățile ca să ceară măsuri suplimentare de prevenție a violenței în școli.