Numărul femeilor din Armata României crește de la un an la altul. Ele reprezintă aproape un sfert dintre militarii români, iar multe structuri din Ministerul Apărării le au la conducere. Cariera de pilot militar este mai rar aleasă de femei. Din numărul total al piloților din armată, mai puțin de 10% sunt femei.
O echipă Euronews România a stat de vorbă cu una dintre ele.
Cariera militară a Adrianei Comănoaia a început la vârsta de 15 ani, când s-a înscris la liceul militar din Breaza. Și-a dorit să devină pilot, s-a pregătit și a ajuns la Academia Forțelor Aeriene din Brașov, pe vremea când foarte puține femei alegeau profesia de pilot militar.
La începutul facultății, în 2013, a avut parte și de primul zbor, care i-a rămas întipărit în minte.
Adriana Comănoaia, pilot: Senzația, mirosul de combustibil, sunetul motorului, în momentul în care te desprinzi, a fost extraordinar. Am simțit și am știut că e ceea ce vreau să fac și locul unde vreau să fiu. Cumva mi-a confirmat ceva ce deja știam că vreau să fac. Primul zbor a fost, practic, pe un avion, IAK 52, și așa mi-am început, de fapt, cariera de pilot. Mai apoi, am decis să continui pe elicopter. Să fii pilot, în primul rând, cere foarte multă muncă, autodisciplină, foarte multe sacrificii și este o meserie pe care trebuie să o iubești ca să poți s-o faci.
Din 2016, Adriana pilotează elicopterul IAR 330 Puma, iar cel mai frumos moment a fost primul zbor în calitate de comandant de echipaj. Cel mai greu este să menții echilibrul aparatului în aer, spune ea.
Adriana Comănoaia, pilot: Tot timpul trebuie să intervii asupra comenzilor și sunt 3 comenzi, de manșă, de pas și de paloniere și trebuie echilibrat. Fiecare mișcare a uneia dintre comenzi determină o altă mișcare a celorlalte două. Atunci, tot timpul trebuie să jonglezi, tot timpul trebuie să iei în calcul toate condițiile atmosferice și orice altceva se întâmplă. Este o meserie care, la propriu, dă cu tine de pământ.
Adriana are peste 700 de ore de zbor pe elicopter.
Cele mai multe zboruri pe care le face sunt cele de instrucție, chiar și în afara țării. De exemplu, anul trecut, a fost la exercițiul Balkan Shield, găzduit de Grecia, la care au participat câteva sute de militari din 7 state membre NATO. A fost una dintre cele mai provocatoare experiențe de până acum, spune tânăra.
Tot anul trecut tânăra a încântat privirile miilor de spectatori care au participat la BIAS, cel mai mare show aviatic din România.
Domeniul militar a fost tradițional cunoscut drept unul al bărbaților
Însă, în ultimii ani, numărul femeilor care au intrat în armată a crescut. În acest moment, 22% dintre militarii României, din toate structurile Ministerului Apărării, sunt femei, iar procentul este în creștere de la un an la altul.
În ceea ce privește ponderea femeilor care încadrează funcții de pilot în Armata României, aceasta este mai mică, de 7,5%, însă tot în creștere față de anii trecuți.
Mai multe structuri din Ministerul Apărării sunt conduse de femei. De altfel, instituția militează pentru egalitatea de gen.