Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șase luni de la anunțul că Simona Halep a picat testul anti-doping. Audierea sportivei, amânată de mai multe ori

Astăzi se împlinesc șase luni de când Simona Halep a fost notificată de Agenția Internațională pentru Integritate că a picat testul anti-doping efectuat la US Open.

Două săptămâni mai târziu de la acel moment, fostul lider mondial anunța, printr-o postare pe Instagram, că a fost testată pozitiv pentru Roxadustat, un medicament anti-anemie. Și că pentru ea a început cea mai grea luptă din cariera de sportiv.

La jumătate de an distanță, incertitudinea încă planează asupra cazului.

Avocații Simonei Halep au contestat măsura suspendării la Tribunalul Sports Resolutions de la Londra, însă audierea jucătoarei născută la Constanța a fost amânată în mai multe rânduri. Ca regulă, un caz de dopaj trebuie finalizat în termen de șase luni de la punerea sub acuzare.

Gabriela Andreiașu, directorul Agenției Naționale Anti-Doping: Recomandarea Agenției Mondiale Anti-Doping este ca un caz să se gestioneze în șase luni, dar dacă este un caz complex, cu administrarea mai multor probe și audiere de martori, se poate extinde acest termen de șase luni.

Ce este Roxadustat

Roxadustat, substanța depistată în organismul Simonei Halep, se regăsește într-un medicament folosit în cazul adulților pentru a trata simptomele anemiei cauzate de insuficiența renală cronică. Se comercializează sub denumirea Evrenzo și a fost autorizat abia în iulie 2021 de Agenția Europeană a Medicamentului.

Potrivit EMA, https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/evrenzo, substanța activă Roxadustat este recomandată în cazul pacienților cu boală renală cronică, care nu pot produce suficientă eritropoietina, un hormon necesar pentru a stimula producția de celule roșii în sânge.

Roxadustat acționează asupra unei enzime numite factor hipoxie-inductibil prolyl hidroxil (HIF-PH). Acest lucru generează un răspuns natural care apare în mod normal atunci când nivelurile de oxigen sunt scăzute, inclusiv producția de eritropoietină și hemoglobină, ceea ce reduce simptomele de anemie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE