Suspendată provizoriu după ce a picat testul antidoping, Simona Halep se află acum în faza în care își pregătește apărarea. Foarte probabil, așa cum reiese și din postarea ei inițială, va merge pe varianta lipsei de intenție.
Prin ce etape succesive are ea de trecut până când cazul de dopaj în care este implicată va fi închis, într-un fel sau altul.
Ce urmează pentru Simona Halep în cazul de dopaj
Agenția de Integritate a Tenisului, în calitate de acuzator și Simona Halep plus echipa ei care o apără se vor prezenta pentru primul verdict în fața tribunalului Sport Resolutions de la Londra.
Apoi, acest tribunal va da un verdict, despre care specialiștii antidrog din România spun că poate varia între 2 și 4 ani de suspendare.
Decizia va fi apoi pusă imediat în aplicare de către WTA și ITF, care o vor opri oficial din competiții. Sau nu, dacă decizia e favorabilă.
Dacă nu, va urma cel mai probabil un apel al Simonei, înaintat către TAS. Apoi, judecătorii de la Lausanne se vor reuni și vor da verdictul final.
Perioada finală a suspendării va fi calculată începând cu 7 octombrie, data la care Simona Halep a fost informată că este depistată pozitiv.
Simona Halep, suspendată provizoriu
Simona Halep, cea mai bună jucătoare română de tenis, a scris săptămâna trecută că a fost testată pozitiv la un control antidoping, la substanţa roxadustat.
„Începe cel mai dificil meci din viaţa mea: o luptă pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv pentru o substanţă numită Roxadustat, într-o cantitate extrem de mică, lucru care a venit ca cel mai mare şoc al vieţii mele
În toată cariera mea, ideea de a trişa nu mi-a trecut nici măcar o dată prin minte şi este total împotriva valorilor cu care am fost educată. În faţa unei situaţii aşa de nedrepte, mă simt confuză şi trădată. Voi lupta până la sfârşit pentru a dovedi că nu am luat conştient substanţa interzisă şi am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieşi la iveală”, a scris Halep, fost lider mondial
Halep, care a câștigat două titluri de Mare Şlem, la Roland Garros (2018) şi Wimbledon (2019), a ținut să precizeze că în acest caz nu este vorba de titluri şi bani, ci de onoarea sa.
„Nu este vorba de titluri sau bani. Este despre onoare şi despre iubirea pe care am dobândit-o pentru jocul de tenis în ultimii 25 de ani”, a mărturisit Simona Halep.
Ce este roxadustat
Roxadustat, substanța depistată în organismul Simonei Halep, se regăsește într-un medicament folosit în cazul adulților pentru a trata simptomele anemiei cauzate de insuficiența renală cronică. Se comercializează sub denumirea Evrenzo și a fost autorizat abia în iulie 2021 de Agenția Europeană a Medicamentului.
Potrivit EMA, substanța activă Roxadustat este recomandată în cazul pacienților cu boală renală cronică, care nu pot produce suficientă eritropoietina, un hormon necesar pentru a stimula producția de celule roșii în sânge.
Roxadustat acționează asupra unei enzime numite factor hipoxie-inductibil prolyl hidroxil (HIF-PH). Acest lucru generează un răspuns natural care apare în mod normal atunci când nivelurile de oxigen sunt scăzute, inclusiv producția de eritropoietină și hemoglobină, ceea ce reduce simptomele de anemie.