Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România, amintește, în contextul suspendării Simonei Halep, despre alți trei mari jucători de tenis despre care s-a spus, au recunoscut sau au fost depistați că au luat substanțe interzise. Este vorba despre Justine Henin, Andre Agassi și Maria Sharapova, toți trei foști lideri mondiali și câștigători de turnee de Mare Șlem. (Intertitlurile aparțin redacției).
Povești despre acuzații de dopaj din tenis
Am o plăcere oarecum altfel în ultima vreme. Mai ales datorită Nataliei, care este pasionată de tenis și face sportul acesta cu seriozitate de adult. Citesc biografii, autobiografii de jucători de tenis.
De la Agassi, la Clijsters, Henin, Mouratoglu, până la Sampras sau Tecău. Și mulți alții. Da, să nu uit de Federer ori de Nadal, Serena.
Am halit aproape tot ce e pe piață. Tot ce este printat(și un pic de online), digerabil și interesant. Fără să-mi dau seama, am strâns o micuță colecție de cărți în română, engleză, rusă despre jucători, antrenori de tenis.
Ce să vă zic? Jucătorii de tenis par de pe altă planetă. Muncesc enorm, enorm, enorm! Au o rezistență psihică excepțională. Lumea tenisului este uimitoare, spumoasă și plină de tot felul de povești de viață.
În momentul în care Simona Halep a anunțat despre acuzația de dopaj, mi-am amintit de astfel de cazuri care apar ici, colo în unele biografii sau autobiografii.
Nu o să-mi expun părerea despre cazul Simonei Halep. Nu mă pricep și nici nu vreau. Vreau doar să vă povestesc alte situații. Asta ca să știți prin ce au trecut alți sportivi uriași din tenis, cei de talia Simonei. Cu precizarea că fiecare poveste este unică.
Justine Henine, acuzată de tatăl compatrioatei Kim Clijters
Încep cu un caz... care nici caz nu este. Este vorba de Justine Henin, mare campioană și o jucătoare de tenis fabuloasă. Este deținătoarea a 7 Grand Slamuri și a unui backhand cu o singură mână unic în istorie. Împotriva ei au fost făcute niște acuzații niciodată demonstrate de autorități, dar documentate de cei care i-au scris biografia. Acuzator ar fi fost tatăl lui Kim Clijsters. Kim era compatrioata și marea adversară a lui Henin.
Ei bine, Clijsters senior ar fi declarat într-un interviu că viteza și rezistența de pe teren a fantasticei Henin se datora unor chestii mai mult chimice decât antrenate. A revenit ulterior și a spus că nu a spus niciodată așa ceva. Repet dovezi nu au existat niciodată, deși teste au existat, numeroase chiar, dar faptul acuzației retrase a fost consemnat de biografii marii jucătoare. Justin Henin, care s-a declarat o mare admiratoare a Simonei Halep, rămâne una dintre cele mai mari campioane din tenis. Din fericire!
Andre Agassi a recunoscut că a luat droguri, în cartea autobiografică
Andre Agassi povestește că la un moment dat al carierei sale, fie din plictiseală, fie din depresie a luat droguri. Era în perioada când relația sa cu Brooke Shields, actriță și supermodel scârțâia. A luat droguri cu bună știință. Erau ceea ce se numesc droguri recreaționale. Îi zicea Gack, un fel de Metamfetamină. ”Mă făceau să mă simt supraom”, povestește Agassi în cartea sa autobiografică.
A fost prins de autorități la un test, i s-a cerut o explicație, iar Agassi a mințit drept răspuns. Povestește chiar el că inventat faptul că a băut un suc în care era amfetamină. Surprinzător a fost iertat. Explicațiile mincinoase i-au fost acceptate. Ceea ce l-a uimit chiar pe el. Agassi se și vedea ieșit din tenis cu imaginea pătată. A rămas, și a reușit să aibă o carieră extrem de lungă. Una din cele mai lungi. Atât de lungă că a reușit să joace cu marii jucători de azi: Federer, Nadal.
Maria Sharapova și suspendarea care a însemnat finalul de carieră
Cel mai cunoscut caz rămâne al Mariei Sharapova. Aceasta a fost acuzată că a luat Meldonium. Masha nu a negat. Am luat, dar am luat încă din copilărie pentru inimă, a spus ea. Medicamentul se numea Mildronat și conținea Meldonium. Doar că Sharapova nu a fost atentă când a fost introdus pe lista preparatelor interzise. Spre deosebire de Agassi, nu era drog recreațional.
Suspendarea inițială a fost pentru 2 ani. Ulterior, avocații ei au făcut apel și au redus sancțiunea la 15 luni.Din păcate, când a revenit în competiții, Maria nu a mai fost Maria. Apropo, în această perioadă a foat învinsă de Simona, dar și alte jucătoare din România. Deci, a revenit prin 2017, în 2018 a reușit să ajungă pe locul 30 mondial. În 2020 căzuse din nou sub 150, când s-a și retras. Partea neplăcută este că s-a retras și Nike din rândul sponsorilor ei, lucru care a afectat-o financiar, dar mai ales emoțional.
Cam asta despre poveștile pe care le-am identificat. Cum vedeți, nu sunt foarte multe. Un zvon, un caz nepedepsit și unul cu sancțiune redusă!