Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țara din Europa în care prețurile locuințelor s-au prăbușit. Ce se întâmplă pe piața imobiliară din România

Prețul locuințelor din zona euro a scăzut cu 1,1% în ultimele trei luni ale anului 2023. Cu toate acestea, dacă privim tabloul general al pieței imobiliare din Uniunea Europeană, prețurile au fost ușor mai mari.

Una dintre țările unde s-a înregistrat cea mai mare scădere a prețurilor proprietăților a fost Luxemburg, unde prețurile locuințelor s-au prăbușit cu 14,4%.

În cadrul zonei euro, prețurile medii ale locuințelor au scăzut cu 1,1% în ultimele trei luni ale anului 2023, față de anul precedent, potrivit indicelui prețurilor locuințelor, un indicator realizat de Eurostat.

Piața imobiliară din Europa

Prețurile locuințelor pentru întreaga Uniune Europeană au înregistrat o ușoară creștere de 0,2% în acest an, potrivit euronews.com.

Rezultatele arată că prețurile medii nu mai scad atât de mult ca înainte - același indice a scăzut cu 2,2% și, respectiv, cu 1,1% în zona euro și în UE pentru al treilea trimestru al anului trecut.

În Luxemburg, cea mai mare scădere a prețurilor

Prețurile proprietăților din Luxemburg au ajuns la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul anului 2020. Scăderea a fost pusă pe seama unei combinații între ratele ridicate ale dobânzilor și pierderea apetitului investitorilor pentru închiriere. S-a înregistrat o scădere semnificativă a tranzacțiilor de pe piața imobiliară. Până la sfârșitul anului 2023, erau la jumătate din numărul de tranzacții realizate în 2022.

Opt țări din Europa au raportat, de asemenea, o scădere a prețurilor locuințelor pentru ultimele trei luni ale anului 2023. În Germania, prețurile au scăzut cu 7,1%, în timp ce în Finlanda s-a înregistrat o scădere de 4,4%.

Țările unde au fost înregistrate cele mai mari creșteri

Cele mai mari creșteri ale prețurilor proprietăților au fost înregistrate în Polonia, unde prețurile au urcat cu 13%. Urmează Bulgaria și Croația, unde prețurile proprietăților au înregistrat o creștere de 10,1% și, respectiv, 9,5%. În ceea ce privește România, creșterea a fost de 3,7%.

Comparativ cu perioada anterioară, iulie - septembrie 2023, prețurile au scăzut în 11 țări în total. Franța a înregistrat o scădere de 2,7%, în timp ce prețurile din Letonia au scăzut cu 2,5%. Veștile din Italia au fost mai bune, deoarece prețurile au rămas stabile.

Cele mai mari creșteri în această perioadă au fost înregistrate în Polonia - cu 4,8%, Croația - cu 3,4% și Irlanda, care a înregistrat o creștere de 3%, comparativ cu perioada anterioară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE