Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

TAROM intră în reorganizare economică, iar jumătate din angajați ar putea fi disponibilizați. Anunțul ministrului Grindeanu

Până la finalul lunii aprilie, TAROM va beneficia de ajutorul din partea Comisiei Europene, după cum a precizat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care anunță o reorganizare economică.

Însă această reorganizare economică ar urma să vină și cu disponibilizarea a aproape jumătate dintre angajați, după cum a lăsat de înțeles chiar Sorin Grindeanu.

Reorganizare economică la TAROM

"Odată cu primirea acestui ajutor de la Comisia Europeană, noi trebuie să intrăm într-o etapă de reorganizare şi suntem deschişi la orice fel de propunere care să ducă la aşezarea TAROM pe nişte principii economice solide.

O companie de mărimea TAROM, care e aşezată pe baze economice corecte, are în mod normal în jur de 500, 600 de angajaţi, 90% dintre ei fiind personal navigant. Noi avem dublu", a spus Sorin Grindeanu.

Din cauza dificultăților prin care trece TAROM, Guvernul a acordat companiei, în martie, un ajutor de 36,7 milioane de euro, bani autorizați de Comisia Europeană în februarie 2020. Iar Comisia Europeană a demarat și o investigație pentru a verifica dacă măsurile de sprijin sunt în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, așa cum a menționat Consiliul Concurenței.

TAROM nu are capacitatea necesară de a rambursa ajutorul primit, așa că singura măsură a fost restructurarea. Iar acest plan a fost trimis Comisiei Europene în mai 2021. În acel plan sunt prevăzute mai multe măsuri, printre care o așa-zisă "raționalizare a operațiunilor", reducerea costurilor, dar și înnoirea flotei de avioane.

În total, finanțarea de care va avea parte TAROM este în valoare de 190 de milioane de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE