Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Șase din zece europeni vor altă abordare pentru eradicarea fumatului

Un sondaj recent realizat în 13 state ale Uniunii Europene și Ucraina, scoate la lumină îngrijorările consumatorilor cu privire la măsurile legislative luate la nivel european legate de fumat.

Articol susținut de Philip Morris International

65% dintre fumătorii din Uniunea Europeană consideră că factorii de decizie din UE nu iau în considerare impactul asupra fumătorilor atunci când decid normele și reglementările privind tutunul și produsele care conțin nicotină. Rezultatele sondajului arată că opiniile oamenilor sunt semnificativ diferite față de cele ale factorilor de decizie.

Șase din zece europeni vor altă abordare pentru eradicarea fumatului

Un medic specialist din Suedia, țară recunoscută pentru eficacitatea măsurilor legislative de reducere a consumului de produse cu nicotină, vine cu o imagine clară asupra stării de fapt.

Anders Milton, profesor doctor, membru al Comisiei Snus, Suedia: "Guvernul suedez a făcut, practic, aceleaşi lucruri pe care le-au făcut toate guvernele. Nu avem voie să fumăm în restaurante, nu putem fuma în cafenele, nu avem voie să fumăm atunci când există cafenele și restaurante cu mese în exterior."

Două treimi dintre cei chestionați consideră că Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății ar trebui să pună mai mult accent pe reducerea efectelor nocive prin încurajarea fumătorilor să utilizeze produse cu risc redus asupra sănătății decât să încerce să elimine total consumul de tutun. Iar sondajul Povaddo arată că statele unde este permisă comercializarea produselor fără fum au înregistrat scăderi semnificative ale consumului de țigarete.

Prevalența fumatului în funcție de măsurile legislative

State unde nu sunt permise alternativele fără fum

Specialiștii susțin că o impozitare diferită a produselor fără fum ar putea reduce eficient numărul celor consumă produse care conțin nicotină.

William Stewart, fondator Povaddo, companie de studii de piață: "Unul dintre lucrurile care trebuie avute în vedere este cu siguranţă este nivelul de diferențiere fiscală a acestor produse care sunt puse în vânzare. Peisajul fiscal şi taxarea trebuie să fie adecvate, pentru ca fumătorii să fie mai deschiși pentru a lua în considerare aceste produse alternative fără fum."

Un sistem din care toată lumea pierde.

Cifrele sondajului arată că șase din zece persoane consideră că țara lor are o problemă majoră cu produsele ilicite care conțin tutun și nicotină. Dar numai 6% dintre respondenți au știut care este nivelul evaziunii provocate de comerțul ilicit, între 10 și 15 miliarde de euro, în anul 2022.

Comerțul ilicit de țigarete

William Stewart, fondator Povaddo, companie de studii de piață: "69% dintre români consideră că tutunul ilicit este o problemă în țara lor. Pentru UE în ansamblul său, aceasta se ridică la 60%. Vedem deci că în România există un nivel mai mare de îngrijorare în privința comerţului ilicit."

Chiar dacă fumatul este tot mai restricționat în Europa, comerțul ilegal de țigarete a crescut în ultimii ani. Cifrele în creștere sunt un semnal de alarmă atât pentru producători cât și pentru statele unde sunt comerțul ilicit a crescut în ultimii ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE